Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

dTest varuje před „údajně“ bezlepkovými těstovinami

dTest se tentokráte zaměřil na těstoviny, jež můžete zakoupit na našem trhu. Mezi testovanými produkty byl i vzorek, u kterého výrobce avizoval, že se jedná o bezlepkový výrobek. Výsledky však prokázaly více než dvojnásobné překročení maximální povolené hranice lepku.
dTest varuje před „údajně“ bezlepkovými těstovinami

Konkrétně se jednalo o bezlepkové těstoviny Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli, datum minimální trvanlivosti 5. 2. 2020, které se vyrábí společnost S. C. Mills Europe v Rumunsku a na český trh je dodává firma Baltaxia a. s. Na etiketě se spotřebitel dočte, že produkt tvoří 100% kukuřičná mouka, kde by se lepek neměl vyskytovat.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmanová. U výše zmíněné šarže byla zjištěna koncentrace lepku v množství 55 miligramů na kilogram, přičemž podle platné legislativy je maximální povolený limit pro bezlepkové potraviny 20 miligramů na kilogram.

Spotřebiteli trpící alergií na lepek by po konzumaci těstovin hrozila alergická reakce v podobě vyrážky či bolesti břicha. U celiaků by požití této látky mohlo dokonce vyvolat zánět střev, který v krajním případě může vést k nádorům. Vzhledem k závažnosti zjištění a klamavému značení předal dTest případ k prošetření Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder