Složení ovocných jogurtových nápojů Vás nemile překvapí

Výrobce smí svůj produkt označit jako jogurtovou potravinu v případě, že jogurt tvoří minimálně 50 % její hmotnosti. U jogurtového mléka zákon stanovil také minimální podíl bakterií mléčného kvašení. „Složení ochucených jogurtových nápojů jsme hodnotili podle obsahu cukru, ovoce, některých přídatných látek a dalších údajů uvedených na obalu“, uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Pro přesnější porovnání se hodnoty jednotlivých výrobků přepočetly pro 100 g množství. U naprosté většiny posuzovaných nápojů se podíl ovoce pohyboval mezi 2 až 6 %. Výjimkou bylo Olma lahodné jogurtové smoothie, které obsahovalo 40 % ovoce. Nemile překvapily hodnoty cukru. Jeho koncentrace začíná na necelých 10 g a to u nápojů společnosti Tesco a High Protein. Našly se však i takové kousky, které ve 100 g výrobku obsahovaly 14 g cukru a to nápoje firmy Rajo Probia Nature, jež seženete na Slovensku. Vzhledem ke skutečnosti, že některé z vybraných produktů mají až 400 mililitrů, pořídíte si jejich nákupem namísto lehké svačinky kalorickou bombu. „Maximum přidaného cukru pro dospělého by podle doporučení Světové zdravotnické organizace bylo ideální do 25 gramů denně. Vypitím velké části srovnávaných nápojů dospělý tuto doporučenou dávku cukru přečerpá,“ dodává Hana Hoffmanová.
Kromě cukru se v jogurtových nápojích ukrývají i další zlepšováky. A to například v podobě gumy nebo škrobu. Dochází tak ke snížení základních živin a prospěšných látek. Nezřídka si výrobci pomáhají také éčky, aromaty a zahušťovadly.