Hlodavci a špína. Počet uzavřených prodejen a provozoven stoupl

Největšími prohřešky podniků, které inspekce odhalila byla plíseň a špína. Až dvě třetiny uzavřených podniků byly restaurace, kavárny a bary. Po odstranění nedostatků se většina podniků opět otevřela do několika dnů.
Pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci spadá také kontrola provozoven společného stravování.
Mezi stále se opakující prohřešky patří dlouhodobě nedostatečný úklid, například kuchyňská zařízení k přípravě jídel jsou provozovateli velmi zanedbávány. Inspektoři také nejčastěji objevují špinavé chladící zařízení, velký nepořádek skladových místností a nezvládnutý odvoz odpadů. V restauračních zařízeních se také často vyskytují škůdci a hlodavci.
Server Potraviny na pranýři v současné době eviduje přibližně třicet neotevřených provozoven, jejíchž prostory patří zhruba z jedné třetiny pod asijské restaurace a obchody s potravinami.
Na základě nápravy sám majitel či provozovatel informuje inspektorát, ten následně prověří odstraněné nedostatky a pakliže stav odpovídá požadavkům zákona, prostor uvolní. Uzavřené prostory se obvykle otevřou do několika dnů od zjištění závažných nedostatků.