Inspektoři odhalili hned dva případy nelegálního jednání v Jižních Čechách
První z přečinů se odehrál v zemědělském družstvu v okresu Strakonice. Člen daného objektu si od něj zakoupil prase a na místě došlo k jeho porážce. Tu přitom neschválila krajská veterinární správa a chyběl tak řádný veterinární dozor i prohlídka jatečních kusů. Při šetření vyšlo najevo, že se zde porážela také prasata koupená u jiného chovatele. Krajská veterinární správa vydala zákaz používat prostory k porážce hospodářských zvířat i výrobě, zpracování a uvádění živočišných produktů na trh. Za přestupek může být v rámci správního řízení uložena pokuta do výše jednoho milionu korun.
Druhý případ se týká chovatele z okresu Písek, který prodával hovězí maso z domácí porážky. Podle platných zákonů lze ve vlastním hospodářství ročně porazit nejvýše tři kusy skotu staršího dvou a mladšího šesti let. Porážka musí být minimálně tři dny předem nahlášena příslušné krajské veterinární správě. Chovatel na sebe v podstatě upozornil sám, když v polovině měsíce října hlásil již šestou porážku v letošním roce. Právě to nasměrovalo inspektory k domněnce, že by zde mohlo docházet k nelegálnímu obchodování s masem. Podezření se potvrdilo, když chovatel zareagoval na poptávku, kterou předstírala jedna z veterinářek a prodal jí 10 kilogramů hovězího masa. Poté se sám přiznal, že si tímto způsobem chtěl přivydělat. Nyní jej čeká správní řízení o uložení sankce, jejíž maximální výše v případě fyzické osoby může činit 20 tisíc Kč.
Kvůli výše zmíněným situacím je dobré si připomenout základní pravidla pro domácí porážky. Domácí porážky musí proběhnout v hospodářství chovatele. Neúčastní se jich veterinární dozor, a proto jsou produkty z nich určené výhradně: 1, pro spotřebu v domácnosti chovatele - jedná-li se o skot a 2, pro spotřebu v domácnosti a u tzv. osoby blízké – u prasat a dalších zvířat. Bližší specifikaci, včetně legislativních požadavků na zpracování vlastní produkce a „prodej ze dvora“, najdete na webu Státní veterinární správy.