Jak dodržují pravidla stánkaři s občerstvením na pražských vánočních trzích?
Drobnohledem prošlo celkem 42 stánků s občerstvením a nápoji. Nedostatky závažného charakteru byly zjištěny u šesti z nich, lehký prohřešek shledali u jednoho prodejce. Celková prozatímní bilance tudíž čítá pochybení v 17 % případů, přičemž je třeba brát v potaz, že kontroly se uskutečnily na vánočních trzích v rámci návštěvami nejfrekventovanějších oblastech – Prahy 1, 2, 3 a 5.
Při svém šetření se HSHMP zaměřila zejména na dodržování pracovní a osobní hygieny stánkářů, jejich nakládání s potravinami, včetně teplot skladování, spotřební lhůty a vybavenost technologickými zařízení právě pro podávání a výrobu pokrmů zahrnující např. přívod teplé a studené pitné vody. Nejčastější pochybení se týkala čistoty a dobrého stavu plochy a zařízení pro manipulaci s potravinami. Nedůslednosti byly zjištěni také u podmínek skladování potravin, především v oblasti nesourodých druhů a nedodržování teplotního řetězce. Znečištěné pracovní plochy mohou mít za příčinu kontaminaci potravin mikroorganismy, zejména nedochází-li k následné tepelné úpravě, které vedou k zdravotním komplikacím spotřebitelů. S těmito prodejci bude zahájeno příkazní řízení o uložení sankce. Jako méně závažný přečin, jež byl vyřešen blokovou pokutou na místě, brali inspektoři skutečnost, kdy pracovník stánku u sebe neměl zdravotní průkaz.
Obecně platí, že návštěvníci vánočních trhu by si měli stánek sami dobře prohlédnout, ve smyslu čistoty a osobní hygieny zaměstnanců a pokud se jim i tak chuť či teplota pokrmu nezdá, neměli by jej raději konzumovat. Hygienici také doporučují mít po ruce příruční desinfekci, gel či ubrousek, čímž značně omezí riziko nákazy infekční nemoci.