Jak si vedl burčák v roce 2023
Inspektoři při kontrolách burčáku a ČZHM věnují pozornost zejména senzorice (na místě hodnotí chuť, vůni a barvu), značení zboží, průvodní dokumentaci a hygieně prodeje. Loni pracovníci SZPI uskutečnili 287 kontrol burčáku a ČZHM. Navštívili celkem 234 prodejních míst a ve 47 případech se rozhodli pro odběr vzorku k laboratorní analýze.
Akreditovaná laboratoř zjišťuje mj. geografický původ hroznů, přítomnost syntetických barviv, množství přidané vody, obsah alkoholu aj. Právě rozbor ukázal, že legislativní požadavky nesplnilo 6 ze 47 odebraných vzorků (pozn. 1x obsahoval produkt nepovolený přídavek vody, 1x nepocházel výrobek označený jako „burčák“ z hroznů vypěstovaných v ČR, 2x byla zjištěna přítomnost alergenní látky SO2 nedeklarované ve složení a 2x naměřila laboratoř podlimitní obsah alkoholu), tzn. cca každý osmý.
Veškeré hodnocené vzorky z kontrolní akce naleznete zde.
Pro srovnání – v sezóně 2022 SZPI odebrala k laboratornímu stanovení 52 vzorků/nevyhověly 4, v roce 2021 z 52 vzorků nevyhověl 1 a z 59 hodnocených vzorků za rok 2020 nevyhovělo 5.