Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

V sušené šunce prosciutto crudo chybí více jak čtvrtina masa, zjistila inspekce

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej sušené šunky prosciutto crudo z Itálie. Laboratoř u ní odhalila cca o čtvrtinu nižší obsah masa oproti deklaraci na obalu.

Většina školních jídelen pokrmy přesoluje

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.

Klamavé značení drůbežího masa

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole tržnice v Holešovicích zjistili, že jeden z prodejců klame spotřebitele.

Alternativní potraviny na vzestupu

Zájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.

Klamavě značené tygří krevety v tržní síti

Státní veterinární správa (SVS) zjistila, že se na tuzemském trhu prodávaly tygří krevety s klamavým značením. Neodpovídala deklarovaná hmotnost ani obsah masa.

Prodej fairtraidového zboží roste

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Guláš v konzervě s nižším obsahem masa oproti deklaraci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce během svých průběžných kontrol narazila na čtyři šarže Maďarského guláše, u nichž laboratoř odhalila nižší obsah masa, než slibuje výrobce na etiketě.

Olivový olej podraží

Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou ve srovnání s loňským rokem více jak dvojnásobné. Nyní se dokonce nachází na historických maximech. Na vině je zejména špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a jiných zemích Evropské unie, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze předpokládat, že jakmile se doprodají zásoby z loňské úrody, vyšší ceny se odrazí také na obchodních pultech.

Čekání na burčák

Chladnější květnové počasí a pro změnu horké dny v červenci zpomalily dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Přestože se částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, alias burčák, smí prodávat už od 1. srpna, letos se na první vlaštovky můžeme těšit až okolo 20. srpna.

Klasa vs. Regionální potravina

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder