Články v sekci Kvalita
![](/foto/25/1086X200X120~dRZE5O.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej sušené šunky prosciutto crudo z Itálie. Laboratoř u ní odhalila cca o čtvrtinu nižší obsah masa oproti deklaraci na obalu.
![](/foto/20/1081X200X120~b6OMor.jpg)
Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.
![](/foto/21/1079X200X120~bkjjdz.jpg)
Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole tržnice v Holešovicích zjistili, že jeden z prodejců klame spotřebitele.
![](/foto/41/1078X200X120~kKZIq.jpg)
Zájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.
![](/foto/16/1077X200X120~emsG9k.jpg)
Státní veterinární správa (SVS) zjistila, že se na tuzemském trhu prodávaly tygří krevety s klamavým značením. Neodpovídala deklarovaná hmotnost ani obsah masa.
![](/foto/35/1072X200X120~jC4NJ.jpg)
V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.
![](/foto/42/1070X200X120~bRwREb.jpg)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce během svých průběžných kontrol narazila na čtyři šarže Maďarského guláše, u nichž laboratoř odhalila nižší obsah masa, než slibuje výrobce na etiketě.
![](/foto/39/1068X200X120~QnbWc.jpg)
Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou ve srovnání s loňským rokem více jak dvojnásobné. Nyní se dokonce nachází na historických maximech. Na vině je zejména špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a jiných zemích Evropské unie, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze předpokládat, že jakmile se doprodají zásoby z loňské úrody, vyšší ceny se odrazí také na obchodních pultech.
![](/foto/18/1066X200X120~e6Fmx5.jpg)
Chladnější květnové počasí a pro změnu horké dny v červenci zpomalily dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Přestože se částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, alias burčák, smí prodávat už od 1. srpna, letos se na první vlaštovky můžeme těšit až okolo 20. srpna.
![](/foto/38/1064X200X120~cPNmPn.jpg)
Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.