Články v sekci Kvalita

Pandemie značně ovlivnila smýšlení českých spotřebitelů – více se starají o své zdraví a změnili nákupní chování. Na tuto situaci se rozhodli reagovat zpracovatelé mléka a výrobci mlékárenských produktů.

Zvyšující se náklady ve spojení s nízkými výkupními cenami nutí chovatele prasat, drůbeže a skotu uvažovat nad uzavřením chovů.

Moravští vinaři si při své premiérové účasti na prestižní vinařské soutěži Catad´Or World Wine Awards přivezli hned několik ocenění.

Státní veterinární správa (SVS) prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF zjistila, že mražené kalamáry španělského zpracovatele (původem ovšem z Falklandských ostrovů) obsahují zvýšené množství kadmia. Na tuzemský trh dorazilo zhruba 1,7 tuny nevyhovující šarže.

Státní veterinární správa společně s pracovníky Policie ČR při kontrole řeznictví a uzenářství a areálu pražské tržnice SAPA odhalila prodej nelegálně vyrobených masných produktů.

Statistiky ministerstva zemědělství ukazují, že loni vzrostla produkce zmrazené zeleniny. Naopak výroba sterilované zeleniny se upozadila. Obojí lze přičítat „covidové době“.

Vinaři na jižní Moravě mají v těchto dnech napilno. První odhady zní, že výnos z vinohradů bude v letošním roce spíše průměrný. V části kraje obsahují hrozny více kyselin, především kyseliny jablečné. Na vině je počasí, zejména chladné noci na přelomu srpna a září.

Mnoho lidí stvrzenku z obchodu po nákupu vyhazuje. Obchodní řetězce nyní postupně nabízí zkrácené účtenky tištěné na ekologickém modrém papíru či jejich úplnou absenci při využití chytré mobilní aplikace.

Z nedávného průzkumu agentury Nielsen Admosphere vyplynulo, že většina Čechů upřednostňuje české potraviny a nakupuje v supermarketech.

Chladnější klima posunulo sklizeň vinné révy. Kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) tak začaly v letošním roce zhruba o 2 až 3 týdny později, než bývá zvykem. O to intenzivněji se jim nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) věnuje.