Články v sekci Kvalita

Spotřebitelé jsou nuceni šetřit, což se projevuje na jejich nákupním chování. Z obchodů si mnohdy odnáší jen to nejnutnější. Pokles tržeb citelně dopadá zejména na prodejce potravin. Někteří již z nabídky stahují exotické ovoce, prémiová masa i sýry. Tento sortiment je podle nich téměř neprodejný.

Plzeňský Prazdroj definitivně skončil s plněním piva do PET lahví. Nyní největší český pivovar stáčí své produkty jen do sudů, tanků, skleněných lahví a plechovek.

I malá vada na kráse ovoce či zeleniny stačí, aby došlo k jejich vyřazení a skončí na skládce. Doslova nový život pro tento sortiment představují bedýnky. Díky nim si zákazníci odnesou plody, které sice neoplývají dokonalostí, co se vzhledu týče, nicméně v kvalitě si se svými bezchybnými kolegy z regálů nezadají.

V letošním roce (pozn. k datu 15. srpna 2022) odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nevyhovující zjištění u 56 % vzorků odebraných zmrzlin a u 75 % odebraných vzorků ledů do nápojů. Jedná se o nejvyšší hodnoty za posledních 6 let.

Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI) se podařilo zachytit nevyhovující potravinu YERBA MATE KHARTA KHADRA a s okamžitou platností zakázala její uvádění na trh.

Reformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.

V letošním roce u nás mj. citelně zdražuje maso. Za kuřecí či vepřové si ve srovnání s loňským rokem připlatíme až dvojnásobně. Na vině jsou vyšší náklady spojené s chovem zvířat i se samotným zpracováním masných výrobků.

V roce 2021 použili zemědělci o 2,76 % méně pesticidů na ochranu rostlin ve srovnání s rokem předchozím. Potvrdili tak dlouhodobý trend v tuzemském zemědělství.

Z mezinárodní soutěže výrobců čokolády International Chocolate Awards si kutnohorská čokoláda Lidka odváží čtyři bronzové, tři stříbrné a jednu zlatou medaili. Navíc se jí podruhé podařilo postoupit do celosvětového kola nejlepších malovýrobců čokolády.

V loňském roce odebrali pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) 54 vzorků medu k laboratorní analýze. Nevyhovující zjištění bylo odhaleno u 13 z nich.