Články v sekci Kvalita

Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.

Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.

Společnosti Amfora se podařilo získat výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh se tak dostává nový rostlinný zdroj proteinů.

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).

Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Poptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.