Články v sekci Kvalita

Státní zemědělská a potravinářská inspekce během svých průběžných kontrol narazila na čtyři šarže Maďarského guláše, u nichž laboratoř odhalila nižší obsah masa, než slibuje výrobce na etiketě.

Velkoobchodní ceny olivového oleje jsou ve srovnání s loňským rokem více jak dvojnásobné. Nyní se dokonce nachází na historických maximech. Na vině je zejména špatná úroda kvůli suchu ve Španělsku a jiných zemích Evropské unie, odkud pochází dvě třetiny celosvětové produkce. Lze předpokládat, že jakmile se doprodají zásoby z loňské úrody, vyšší ceny se odrazí také na obchodních pultech.

Chladnější květnové počasí a pro změnu horké dny v červenci zpomalily dozrávání hroznů révy vinné na jihu Moravy. Přestože se částečně zkvašený vinný mošt z moravských a českých hroznů, alias burčák, smí prodávat už od 1. srpna, letos se na první vlaštovky můžeme těšit až okolo 20. srpna.

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.

Třetí část letošní putovní vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles se uskutečnila v Neapoli. Právě odtud si přiváží dvě zlaté a šest stříbrných medailí tuzemská šumivá vína. Obě zlaté a k tomu tři stříbrné medaile si vysloužila skupina Bohemia Sekt a po jednom kusu stříbrné medaile získaly vinařství Spielberg, Vinné sklepy Skalák a Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala 4 šarže bílého vína ze Španělska, u nichž laboratoř zjistila falšování nepovoleným přídavkem syntetického aroma.

Zaměstnanci si čím dál častěji nosí do práce vlastní jídlo. Nedávný průzkum agentury STEM/MARK ukázal, že počet strávníků domácího jídla meziročně vzrostl o 4 % (pozn. ze 45 na 49 %).

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) těší prohlubující se kooperace obchodních řetězců a tuzemských pěstitelů ovoce a zeleniny. Stejně vítaná je také tradice ministerstva zemědělství, které oceňuje obchody, jež prodávají významná množství české produkce. V minulém týdnu ocenil ministr největší prodejce jablek, brambor a cibule.

Spotřebitelé utrácí významně méně než v loňském roce. Téměř 60 % Čechů celkově omezilo nákup potravin. Průzkum portálu AkcniCeny.cz ukázal, že vysoké ceny dopadají na chování také střední třídy.

Výrobci piva se snaží, aby česká pivní kultura figurovala na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.