Články v sekci Kvalita

Česká a moravská vína uspěla na prestižní světové soutěží AWC Vienna, kde získala 99 zlatých a 186 stříbrných medailí a opětovně tak potvrdila svou mimořádnou kvalitu.

Na jaře se kostka másla dala sehnat cca za 40 Kč, nyní ji v supermarketech běžně koupíte (pozn. vyjma akcí) i o 30 Kč dráž. V srpnu meziročně vzrostly ceny másla o více než 22 %. Na vině je především počasí a s ním spojené chování krav, resp. jejich nižší apetit, který zapříčinil menší množství tuku v mléce.

Spotřeba biopotravin v České republice se neustále zvyšuje, stejně tak i počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Letos se koná již 20. ročník kampaně „Září – Měsíc biopotravin“, kdy se ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství uskutečňují různé akce, dožínky a soutěže na podporu obeznámení spotřebitelů s důvody, proč je dobré nakupovat biopotraviny.

Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.

Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.

Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.

Společnosti Amfora se podařilo získat výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh se tak dostává nový rostlinný zdroj proteinů.

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).

Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.