Články v sekci Kvalita
Pozitivní zpráva: počet závad při prodeji vánočních kaprů v meziročním porovnání kleslPracovníci Státní veterinární správy (SVS) před Vánocemi zkontrolovali více jak 670 prodejců kaprů (pozn. z bezmála 3000 nahlášených prodejních míst). Prohřešek odhalili pouze u 1,6 % z nich. Meziročně se situace zlepšila a snížil se počet pochybení.
Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmusNový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.
Loni se cena kakaa na trhu v Londýně vyšplhala nejvíce od roku 1989Zřejmě nejvyšší nárůst za více jak 30 let zaznamenala cena kakaa na komoditní burze v Londýně, důsledkem by mj. mohlo být další zdražování čokolády.
Z 21 hodnocených vzorků olivových olejů nevyhověly právním předpisům dvě třetinyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si v rámci tematických kontrol vzala na paškál jakost olivových olejů. I když Česká republika nepatří mezi produkční země tohoto druhu potraviny, kontrola proběhla dle standardů evropských právních předpisů.
Srovnání cen producentů vajecCeny tuzemských producentů vajec byly v polovině listopadu cca o čtvrtinu nižší než v Polsku a zhruba o 15 % nižší než na Slovensku, vyplývá z dat Evropské komise. Oproti průměru EU byly ceny nižší přibližně o pětinu.
Rekordní výtěžek podzimního kola Sbírky potravinV sobotu se uskutečnilo podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin. Podařilo se vybrat 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Už nyní se jedná o vůbec nejvyšší množství darů. Až do 21. listopadu navíc mohou lidé věnovat potraviny a drogerii prostřednictvím on-line nákupů. Očekává se, že konečný výsledek překročí hranici 700 tun.
Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.
Preferováním „meníček“ jsme v Evropě unikátníVolbu restaurace v době oběda u 4 z 5 Čechů ovlivňuje denní nabídka (nejvíce v Evropě), uvádí průzkum Barometr FOOD, který sleduje stravovací návyky napříč Evropou. Výběrem z denního menu se snažíme šetřit čas i peníze.
V sušené šunce prosciutto crudo chybí více jak čtvrtina masa, zjistila inspekceStátní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej sušené šunky prosciutto crudo z Itálie. Laboratoř u ní odhalila cca o čtvrtinu nižší obsah masa oproti deklaraci na obalu.
Většina školních jídelen pokrmy přesolujeHlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.