Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Nově schválená geneticky upravená sója představuje cestu ke kvalitnější náhradě masa

Společnosti Amfora se podařilo získat výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh se tak dostává nový rostlinný zdroj proteinů.

Sezóna burčáku je za dveřmi

Počasí letos urychlilo zrání veškerých plodin, což umožnilo časnější zahájení sklizně. Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku už má první hrozny „pod střechou“ a předpokládá, že burčák bude nabízet již 1. srpna (pozn. tedy ode dne, kdy lze tento nápoj oficiálně prodávat).

Šumivá vína Bohemia Sekt si z mezinárodní vinařské soutěže vezou 6 medailí

Na vinařské soutěži Concours Mondial de Bruxelles, která se v letošním roce uskutečnila v Itálii, prezentoval výrobce šumivých vín Bohemia Sekt 7 vzorků a podařilo se mu získat 5 zlatých a 1 stříbrnou medaili.

Budvar boduje

Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

Třetina jídla ze školních jídelen skončí v koši

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Masné výrobky obohacené přídavkem hmyzích bílkovin vykazují lepší výživové hodnoty

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Restaurace reagují na rostoucí zájem o veganskou a vegetariánskou stravu

Poptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.

Cena olivového oleje by mohla klesnout

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.

Mrazy poškodily vinice

Újmy, které zapříčinil mráz na letošní úrodě vinařů v Čechách, se budou šplhat do stovek milionů korun. Podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada v Česku promrzlo 40 % vinohradů.

Roste popularita rozvozu nákupů

Spotřebitelé stále častěji vyhledávají možnost online nákupů. Potvrzuje to skutečnost, že e-shopu Rohlík.cz loni meziročně vzrostly tržby o 25 % a ziskovým se stal už ve 3 oblastech – vyjma České republiky i v Maďarsku a v Mnichově v Německu. Objednávky si pochvaluje také konkurenční Košík.cz. Mezi další oblíbené internetové obchody s potravinami se řadí např. Tesco a nově Billa.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder