Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Projekt Regionální agrární komory Jihočeského kraje má za úkol propojit dodavatele a odběratele jihočeských potravin a tím zvýšit využití lokálních potravin.

V posledních letech u nás stoupá zájem o italské víno prosecco. Z materiálů sdružení výrobců prosecca DOC Consortium – Valori Italia vyplývá, že loni se do České republiky dovezlo 5,5 milionu lahví, což představuje meziroční nárůst spotřeby o 26 %.

Oproti loňskému roku se začátek prodeje burčáku mírně opozdil, nicméně již minulý týden v pátek jste na několika místech jižní Moravy mohly zaznamenat první stánky nabízející tento lahodný mok.

Tradiční Znojemské historické vinobraní, jež se mělo uskutečnit od 11. do 13. září, bylo kvůli opatřením v rámci COVID-19 zrušeno. Namísto toho vznikla akce Vinařské tripy, která zájemcům nabídne víkend vinařských radovánek a otevřených sklepů.

Za účelem podpory regionálních farmářů, řezníků, pekařů, mlékařů a ostatních výrobců vznikl nový projekt Skvělé jídlo Plzeňského kraje. Mezi jeho hlavní cíle patří propagace čerstvého jídla a podpora života na venkově.

Chovatelé slepic mají vyprodané sklady vajec. Za zvýšenou spotřebou posledních týdnů tentokrát nestojí blížící se Velikonoce. Lidé pobývají v důsledku vládních opatření proti šíření koronaviru více doma a více pečou i vaří.

Nejnovější průzkum společnosti KPMG ukazuje, že Čechům není dvojí kvalita potravin lhostejná. Jako problém ji označilo 77% z 1000 dotázaných! Zboží v zahraniční nakupuje nebo si nechává odtamtud dovézt zhruba každý sedmý člověk, přičemž skoro třetina lidí některé potraviny z důvodu horší jakosti ani nekupuje.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v loňském roce provedli kontrolu celkem 290 prodejních míst a odebrali 61 vzorků k laboratorní analýze. Nevyhovělo 10 z nich.

Nová odpadová legislativa (pozn. schválená v loňském roce) se zavedením celoplošného zálohového systému plastů v Čechách nepočítá. Přesto se spojily dva silné subjekty působící na našem trhu, internetový prodejce potravin Košík.cz a výrobce Mattoni, a rozhodly se formou pilotního projektu právě tuto alternativu vyzkoušet.

Tradiční štědrovečerní večeře se neobejde bez obalovaného kapra. Máme pro Vás pár tipů ohledně vhodné doby nákupu, chování prodejců i podmínek uchovávání.