Kvalitní veterinární dozor u drůbežího masa
Před porážkou veterináři sledují, zda zvířata nevykazují známky neobvyklého chování či příznaky bolesti nebo utrpení. Po porážce se soustředí na stav masa a orgánů, resp. pátrají po jakýchkoliv odchylkách od fyziologického standardu. Maso, které by mohlo představovat nebezpečí pro lidské zdraví, není uvolněno na trh a současně jej nelze použít pro výrobu potravin.
Hrabavé drůbeže bylo loni na porážkách prohlédnuto 118 075 844 kusů, krůt 171 607 kusů a vodní drůbeže 3 707 204 kusů.
Při veterinární prohlídce na jatkách se mj. eviduje doba přepravy, způsobilost a stav zvířat, poranění, úhyny, chování zvířat jednotlivě a jako celku, poruchy chování, veškeré neobvyklé změny na těle a orgánech (otlaky, prosáknutí, překrvení, poranění, otoky aj.).
„Náš veterinární dozor je v porovnání se světem na velmi dobré úrovni o čemž mimo jiné svědčí absence velkých potravinových kauz v posledních letech,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.