Aktivní filtr témat
Články v sekci Legislativa

Od 30. srpna letošního roku platí v Evropské unii (EU) přísnější limity pro obsah olova v určitých potravinách, např. v kojeneckých výživách, kořeních, vínech či soli.

Zákonodárci ještě nestihli schválit zákaz jednorázových plastů, který měl začít platit 1. července, nicméně přípravy na přechod jsou v plném proudu. Na tuzemský trh přichází kromě papírových či dřevěných alternativ produkty z rýže, pšeničných otrub nebo třeba skořápek z kakaových bobů. Tyto náhražky spojuje jedna věc – lze je sníst.

Vloni se potravinovým bankám podařilo shromáždit 7007 tun potravin, což je téměř o polovinu více než v roce 2019 (pozn. tehdy se jednalo o 4700 tun). Ani toto množství však vzhledem k vysoké poptávce nestačilo.

V loňském roce utratila průměrná česká domácnost 3,4 % z celkových výdajů domácnosti za alkoholické nápoje. Podle údajů zveřejněných evropským statistickým úřadem Eurostat patří tato hodnota k nejvyšším.

V sobotu 7. listopadu proběhla akce DEN OKÉNEK. Měla za cíl motivovat lidi, aby si objednali jídlo přímo u výdejního okénka restaurace a ta díky tomu nemusela platit až 30 % tržby donáškovým společnostem. Vzhledem k úspěchu se organizátoři rozhodli ji v brzké době zopakovat.

Ministerstvo financí plánuje úpravu zákonu o daních z příjmů. Jeho součástí by se nově stal tvz. stravenkový paušál. V praxi by to znamenalo, že zaměstnavatel by si sám zvolil, zda svým zaměstnancům poskytne benefit v podobě stravenek nebo přímo peněz na jídlo.

Plýtvání jídlem představuje celosvětový problém, se kterým se potýká i Česká republika. Lidé mnohdy nakupují potraviny do zásob a ve finále je nestíhají zpracovat. Platí to i pro restaurační provozy.

Od 1. září 2018 vešla v platnost upravená verze tzv. „pamlskové vyhlášky“. Mírnější maximální přípustné hodnoty pro obsah soli, tuků a cukrů umožní, aby se na pultech školních bufetů opět objevily např. obložené chleby, housky a rohlíky.

Ministerstvo školství navrhuje ve spolupráci s resortem zdravotnictví, aby se ve školních automatech a bufetech prodávaly obložené bagety bez majonéz, dresinků, hořčice i kečupu. S tímto krokem souhlasí Občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která záměr schvaluje, výhrady k tomu má Potravinářská komora.

Minulý měsíc Evropská komise vydala na základě lékařů doporučení, podle kterého by se měla výrazně omezit jejich průmyslová výroba. Rostlinné tuky v protravinách mají podle evropských lékařů neblahý vliv na zdraví a mají podle nich na svědomí čtyři miliony úmrtí za rok. Omezení by se mělo zejména týkat margarínu, které se vyrábějí zastaralou metodou ztužování.