Stop plýtvání s potravinami
V Evropské unii připadá na jednu osobu 127 kg potravinového odpadu za rok – více jak polovina připadá na domácnosti, 18 % se vyhodí při výrobě a zpracování a 11 % se zlikviduje již v rámci primární produkce. Méně než desetina je spojována s veřejným stravováním a prvenství v pozitivním slova smyslu (viz údaj výše) drží maloobchody.
Obchodníkům se každý rok daří snižovat objem potravinového odpadu. Využívají různá opatření a vlastní iniciativy, např. zlevňování produktů s blížícím se datem spotřeby, spolupráce s potravinovými bankami, útulky, mysliveckými spolky či zoologickými zahradami; optimalizaci výše zásob, odvoz odpadu do bioplynových stanic aj.
K potravinám s krátkou dobu spotřeby v kombinaci s náchylností k poškození se řadí ovoce a zelenina. „Nejvíce se plýtvá se zeleninou a ovocem, zhruba polovina veškeré sklizně se totiž nespotřebuje a vyhodí. V hrubých číslech přijde ročně nazmar 1,3 miliardy tun potravin,“ uvedl datový analytik platformy CSRD.cz (pozn. zaměřena na udržitelnost v podnikání) Milan Mařík. Část řetězců se v souvislosti s touto problematikou rozhodla nabízet bedýnky/tašky s ovocem a zeleninou, které už nesplňují estetická kritéria, nicméně stále jsou chutné a bez závad. Najdeme je v Lidlu, Albertu či Penny Marketu.
Albert mj. na podzim loňského roku otevřel v pražských Nových Butovicích první zero food waste prodejnu v Čechách. „Součástí prodejny je mimo jiné kantýna pro zaměstnance. Kuchař zde připravuje až 150 porcí jídla výhradně z potravinových přebytků, v cenové hladině mezi třiceti až padesáti korunami,“ doplnil jeho mluvčí Jiří Mareček.
O prevenci plýtvání potravinami mají zájem i dodavatelé. Třeba farma Brod nabízí malé brambory, které se nepytlují a běžně se zaorávají, skrze obchodní řetězec Tesco.
Kaufland vsadil na IT systém, který objednává zboží na základě odhadované poptávky v kombinaci s vyhodnocením aktuální nabídky. Přičemž mluvčí společnosti Renata Maierl vyzdvihuje také skutečnost, že jako jediný obchodní řetězec na našem území disponuje vlastním masozávodem, který funguje v režimu just-in-time objednávek.