Letní kontroly SZPI poukázaly na špatné nakládání potravin
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila v letních dnech na kontrolu dodržování hygienických předpisů souvisejících se zajištěním bezpečnosti s nakládáním potravin během vysokých venkovních teplot. Kontrola byla zaměřena na různé tipy restauračních zařízení, jako jsou rychlá občerstvení, restaurace, cukrárny, pivnice nebo prodejny či výrobci potravin, které jsou v kompetenci SZPI.
Kontroloři ze SZPI od začátku velkých prázdnin uzavřeli pro nedostatky kvůli neakceptovatelným hygienickým podmínkám celkem 18 provozoven. Z toho se jednalo o 11 provozoven společného stravování, 4 maloobchodní prodejny a 3 velkoobchody zaměřené na prodej potravin.
Mezi hlavní důvody uzavření byl dlouhodobě zanedbaný úklid, plíseň na stěnách nebo výskyt škůdců a jejich trus. Dalším závažným problémem z pohledu zajištění bezpečnosti při konzumaci spotřebitelem byl inspektory nalezen výskyt zbytků potravin na kuchyňských zařízení, podlaze a ve skladu potravin. Výjimkou nebyl také nezvládnutý odvoz odpadků.
Mezi silně problematický segment patří stále oblast společného stravování, kde kontroloři ze SZPI uzavírají pro nedostatky v dodržování hygienických předpisů se zajištěním bezpečnosti pro konzumenta nejvíce provozoven. Naopak v oblasti výroby potravin ve sledovaném období nebyla inspektory uzavřena žádná provozovna.