Letos si Svatomartinské víno vychutnáte dříve
Hrozny, že kterých se Svatomartinská vína vyrábí, se začaly sbírat již v první polovině měsíce září. Zhruba čtvrtina sklizně je ještě na vinicích, přesto už nyní lze konstatovat, že úroda nedosáhne loňského nadprůměrného objemu. Co však schází z pohledu kvantity, bohatě vynahradí kvalita. „Zejména v konečné fázi zrání hroznů letos počasí vinařům přálo. Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů,“ vysvětluje hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz.
Značka „Svatomartinské“ byla do registru zapsána v roce 1995. Jedná se o mladé víno s jemnou kyselinou, jehož obsah cukru nepřekračuje hranici 9 g. Roku 2005 převzal ochrannou zámku do vlastnictví Vinařský fond, přidal k jejím poznávacím znakům etiketu zobrazující svatého Martina na koni a každý rok ji propůjčuje vinařům. Ti, respektive jejich víno, však musí prokázat svou kvalitu a v senzorickém hodnocení (čistota vína, barva, vůně, chuť a celkový dojem) získat minimálně 80 bodů ze 100 (pozn. hranice se zvýšila z původních 78 bodů). O osudech jednotlivých vzorků rozhodne odborná komise v Centru Excelence ve Valticích a to ve dnech 22. (1. kolo) a 30. (2. kolo a současně poslední šance) října.
Tento rok se počítá s výrobou okolo 2,1 – 2,2 milionů lahví Svatomartinského vína a ochutnat jej budete moci už v pátek 8. listopadu. Vinaři tak vyslyšeli obchodníky a provozovatele restaurací, kteří jej začnou nalévat v rámci víkendových (8. – 10. listopadu) svatomartinských hodů. „Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále 11. listopadu na desítkách míst celé republiky,“ dodal ředitel fondu Jaroslav Machovec, který tak zdůrazňuje, že se jedná pouze o vstřícné gesto a tradice se tím nijak nemění.