Mezinárodní úspěch kutnohorské čokolády Lidka
V jubilejním 10. ročníku International Chocolate Awards soutěžily desetitisíce vzorků čokolád z Evropy, středního východu a Afriky. V porotě usedli someliéři, čokolatiéři, novináři věnující se gastronomii a další profesionálové čokoládového průmyslu. K nejlépe hodnoceným čokoládám Lidka patří zejména ty s netradiční mléčnou kombinací, např. čokoláda z velbloudího a ovčího mléka. Několik medailí si vysloužily i tzv. jednoplantážní čokolády, tzn. vyrobené z kakaových bobů pouze z jedné oblasti.
Původní podnik založený roku 1918 vyvážel cukrovinky značky Lidka do celého světa. V roce 1948 komunisté čokoládovnu znárodnili a došlo k omezení výroby. Zakladatel továrny následně emigroval.
Novodobá historie se začala psát v roce 2016, kdy manželé Bartošovi otevřeli první expozici muzea čokolády. S výrobou čokolády značky Lidka začali v roce 2018, jakmile se jim podařilo získat ochrannou známku. Již po necelém roce od zahájení výroby slavila Lidka první bronzovou medaili za horkou čokoládu, rok poté z evropské soutěže odjížděla s dvěma bronzovými a jednou stříbrnou medailí. V celosvětovém kole soutěže v roce 2021 si vysloužila dvě stříbrné medaile a jednu speciální cenu poroty za mléčnou čokoládu a na Academy of Chocolate v Londýně posbírala devět bronzových a jednu stříbrnou medaili.
Obnovená tradiční tuzemská značka cukrovinek tak podle Lady Bartošové z Muzea čokolády a čokoládovny v Kutné Hoře pokračuje v prvorepublikových úspěších (pozn. v letech 1926 a 1927 Lidka získala nejvyšší ocenění v Paříži a ve Filadelfii).