Ministerstvo plánuje změnit pravomoce hygieniků
Nepořádek na zemi a kolem lednice, sporák, na kterém se připravuje jídlo pro spotřebitele, v nechutném stavu…i takový pohled se hygienikům naskytne při kontrole restaurace. „Švábi, trus, hmyz, maso, které se válí po zemi, prošlé potraviny i tři měsíce, ze kterých se pak vytváří pokrmy. Stěny oprýskané. Netekla teplá voda,” podělil se o svou zkušenost zaměstnanec hygienické stanice, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.
Po celé republice proběhnou denně stovky kontrol. Nicméně od července mají skončit. Ministerstvo zdravotnictví chce pravomoce kompletně přesunout do rukou pracovníků SZPI. „Tak, abychom zjednodušili kontroly v terénu. Primárně nám jde o rozdělení kompetencí, a i my potřebujeme optimalizovat tu strukturu tak, abychom neduplikovali činnost státních orgánů,” vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.
SZPI obdobné kontroly vykonává, zejména však u prodejen potravin. Restaurace doposud řešila pouze okrajově. Prozatím nelze říct, jestli bude mít potravinářská inspekce dostatek zaměstnanců, kteří by byli schopni kontroly hygieny zastoupit. Vedení SZPI se ke změně momentálně vyjadřovat nechce.
Hygienici se strachují o práci, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek několikrát poznamenal, že mu přijdou jejich počty vysoké.
Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek projevil důvěru v chování podnikatelů daného segmentu, když prohlásil: „Dovoluji si tvrdit, že dneska už jsme na poměrně vysoké úrovni, ty předpisy jsou tady poměrně přísné a málokdo si dovolí je porušovat.” Jeden z hygieniků pak uvedl, že problém je zejména v cizojazyčných restauracích, kde často nerozumí česky a mají odlišné hygienické návyky (pozn. asijská bistra, kebaby).
Změna ještě čeká na definitivní schválení Parlamentem.