Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Nebezpečí spojené s doplňky stravy, jež obsahují kurkumu

Kurkuma je rostlina, která se v různých částech světa běžně vyžívá v kuchyni ve formě koření. Pro své trávicí, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti ji mnohdy nalezneme jako součást celé řady doplňků stravy (DS). V souvislosti s několika hlášeními o hepatitidách v Itálii a ve Francii přišlo upozornění na výskyt nežádoucích účinků spojených právě s konzumací DS obsahující kurkumu.
Nebezpečí spojené s doplňky stravy, jež obsahují kurkumu

Cca 20 případů hepatitidy spojených s DS obsahujících kurkumou bylo v nedávné době zaznamenáno v Itálii. Nutrivigilanční systém ANSES (pozn. Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost) pak obdržel více jak 100 hlášení ohledně nežádoucích účinků, včetně 15 hlášení hepatitidy, potenciálně souvisejících s konzumací DS s obsahem kurkumy či její účinné látky kurkuminu.

Na základě těchto zjištění vydal ANSES interní žádost o přezkum potenciálních rizik spojených s konzumací DS s obsahem této rostliny (pozn. přijatelný, tzn. bezpečný, denní příjem dle stanoviska EFSA činí 180 mg kurkuminu pro dospělého o hmotnosti 60 kg).

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder