Nelegální výroba mungo klíčků v Praze
Pěstování a výroba mungo klíčků se odehrávala v neschváleném provozu, a to za nevyhovujících hygienických podmínek. Obě zmíněné činnosti přitom patří k mikrobiologicky rizikovým procesům, neboť se jedná o potravinu náchylnou ke kontaminaci bakteriemi. Zejména prostory, kde dochází k nakličování, proto musí projít schválením se strany SZPI s ohledem na splnění specifických mikrobiologických kritérií, jež vyžadují právní předpisy.
Z výše uvedených důvodů se inspektoři rozhodli zajištěné potraviny (pozn. 120 kg) na místě znehodnotit barvou a provozovateli nařídili jejich následnou likvidaci.
U kontrolovaného, Tuan Anh Pham, navíc nešlo o první prohřešek. Stejného přečinu se dopustil v prosinci 2018, kdy byl také vydán zákaz užívání daných prostor. Nyní jej čeká správní řízení, kde se rozhodne o uložení sankce.