Nevhodné skladování potravin a špatné hygienické podmínky ve „Večerce“ v Hrobčicích
Při prohlídce objektu našla inspekce na dvoře provozovny a v přilehlém skladu více než 400 kg živých i usmrcených mořských živočichů (pozn. ryb, chobotnic, krabů, ústřic, sépií, aj.). Ti volně leželi v přepravkách, igelitových pytlích či polystyrenových a dřevěných boxech. Z výše popsaného vyplývá, že zboží nic nechránilo před kontaminací z okolního prostředí a nevyhovující skladovací podmínky mohly vést k rozvoji nežádoucích mikroorganismů. Ke spolupráci proto SZPI přizvala také Státní veterinární správu, do jejíž kompetencí mj. spadá kontrola výroby, přepravy a skladování potravin živočišného původu.
Při následném šetření se ukázaly také další prohřešky. Na prodejně se nacházelo šest druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti, které zůstaly mezi ostatními výrobky. Nedošlo k jejich povinnému oddělení ani označení informací, že jde o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti. V neposlední řadě provozovna trpěla řadou hygienických nedostatků – zvýšený výskyt prachu (pozn. souvisí s faktem, že v části provozovny probíhala rekonstrukce), dlouhodobé nánosy nečistot na podlaze i stěnách, špatný stav mrazícího zařízení, hromadění starého pečiva, atd.
Kontrolované osobě inspektoři uložili opatření na odstranění závad a čeká ji správní řízení o uložení sankce.