Odstartovala sezóna burčáku

Jedním z prodávajících je pan Miloslav Machuča z Valtic. Ten pěstuje hrozny téměř výhradně na výrobu burčáku. „Loni jsme s prodejem začínali už 4. srpna a rok před tím dokonce hned 1. srpna, kdy to zákon povoluje. Začínáme s Irsai Oliverem, následovat bude Muškát moravský a na podzim veltlín,“ uvedl pěstitel. Vzhledem k šestihektarovém vinohradu předpokládá, že prodej ukončí cca v polovině října.
Pan Machuča distribuuje své produkty i dalším prodejcům a letošní úrodu hroznů považuje za zdařilou. Shoduje se tak s předsedou Svazu vinařů Tiborem Nyitrayem, který prohlásil: „V těchto dnech začínají první sběry zejména raných odrůd, jako je Solaris, Irsai nebo Muškát moravský, větší plochy se začnou sklízet v příštím týdnu. Podle mých informací má například Solaris cukernatost až 18 stupňů, hrozny jsou pěkně vyzrále a aromatické.“
Za burčák lze na českém trhu označovat výhradně nápoj z českých hroznů. Obdobný produkt ze zahraničních hroznů musí nést pojmenování částečně zkvašený hroznový mošt.