Plýtvání potravin. Nejvíce se vyhazuje pečivo, nejméně maso
Nejčastěji v odpadcích končí pečivo a nejméně se nám chce vyhazovat maso, což je vzhledem k cenovým hladinám logické. Z jiného úhlu pohledu můžeme říci, že se nejčastěji zbavujeme potravin s prošlým datem spotřeby a zbytků hotových jídel, které jsme nestihli zkonzumovat.
Z průzkumu společnosti IKEA a iniciativa Zachraň jídlo vyplývá, že se Češi sice snaží neplýtvat potravinami, ale přesto se nevyhnou situaci, kdy zbytky jídla prostě a jednoduše vyhodí. Podle výsledků průzkumu se to týká zejména lidí z větších měst, s vyšším příjmem, ve věku od 18 do 29 let. Například nevědí, že maso se musí před uskladněním vložit do vhodné krabičky, aby svou šťávou nekontaminovala další potraviny.
Pouze 21 procent všech dotazovaných je přesvědčeno o tom, že ví dobře, jak se mají potraviny uchovávat. Zbylá část respondentů nemá o správném uchovávání potravin správné informace, napsal portál Deník.cz s tím, že průzkum provedla společnost IKEA.
Hlavními příčinami jsou neinformovanost o správném zacházení s potravinami, nezájem o situaci jako takovou a v neposlední řadě čas. Někdy je prostě jednodušší a pohodlnější nakoupit více a poté něco vyhodit, než strávit další hodiny v obchodě.