Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin ve středních Čechách

Do konce května odebrali v rámci středních Čech hygienici 108 vzorků, kopečkových i točených, zmrzlin k laboratorní analýze. Více než polovina (pozn. 60) nevyhověla. Analýza v nich odhalila přítomnost tzv. enterobakterií, které u citlivých osob mohou způsobit vážné zažívací potíže.
Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin ve středních Čechách

"V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku," uvedla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. V několika případech přistoupili hygienici také k uložení pokuty.

Provozovny, u nichž bylo shledáno pochybení, čeká opětovná kontrola. Hygienici tak ověří, zda byla učiněna uložená nápravná opatření.

"Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít," vysvětlila Šalamunová. Zároveň dodala, že ideální by bylo, aby obsluha používala nejlépe jednorázovou rukavici, jedlý kornoutek brala do ubrousku a hotovost přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder