Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin ve středních Čechách
![Prozatímní výsledky kontrol zmrzlin ve středních Čechách](/foto/17/921_560~bl2HJ7.jpg)
"V případě nevyhovujících výsledků odběrů zmrzlin byla nařízena sanitace strojů pro výrobu točené zmrzliny, případně pozastavení výroby do předložení vyhovujícího laboratorního výsledku," uvedla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. V několika případech přistoupili hygienici také k uložení pokuty.
Provozovny, u nichž bylo shledáno pochybení, čeká opětovná kontrola. Hygienici tak ověří, zda byla učiněna uložená nápravná opatření.
"Nejčastější příčinou nevyhovující kvality zmrzlin bývá špatná nebo nepravidelně prováděná sanitace zmrzlinového přístroje nebo, v případě zmrzliny kopečkové, nedostatečná čistota kleští používaných k nabírání zmrzliny – ty by se po každém nabrání zmrzliny měly opláchnout v čisté vodě a otřít," vysvětlila Šalamunová. Zároveň dodala, že ideální by bylo, aby obsluha používala nejlépe jednorázovou rukavici, jedlý kornoutek brala do ubrousku a hotovost přijímala jinou rukou, než vydává zmrzlinu.