První kontroly zmrzlin na Vysočině nepřinesly valné výsledky
„Z osmnácti odebraných vzorků k mikrobiologickému vyšetření jich devět nevyhovělo legislativním požadavkům. Ve všech případech se jednalo o zmrzlinu vanilkovou,“ poskytla informace k šetření Tereza Poulová ze žďárské pobočky Krajské hygienické stanice na Vysočině. U všech závadných vzorků laboratorní analýza odhalila nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae, přičemž některé druhy těchto bakterií mohou způsobit závažné infekční onemocnění.
Celkově pracovníci krajské hygieny v průběhu dubna a května uskutečnili 31 cílených kontrol. Kromě zdravotní nezávadnosti zmrzlin vyráběných tzv. studenou cestou (pozn. nejčastěji využívaný způsob výroby zmrzlin u sezonních prodejců točené zmrzliny, kdy se smíchá prášková směs s vodou) je zajímala také hygiena její výroby. K nejčastějším prohřeškům zde patří nedostatečná dezinfekce výrobního zařízení a dalších pomůcek.
Ve finále hygienici rozdali deset pokut v celkové výši třicet tisíc korun. „Je třeba zohlednit, že zmrzlinu konzumují především děti, které jsou vůči infekčním nákazám vnímavější,“ zdůvodňuje Poulová.