Rané brambory
Mnohdy si lidé pletou pojmy nové a rané brambory. Pro upřesnění - nové brambory se sklízejí v plné zralosti a většinou pochází z dovozu.
Rané brambory jsme letos na pultech mohli zaznamenat blíže k měsíci červnu a lze proto očekávat, že konec prodejní sezony se posune až do začátku srpna. Stejně jako ostatní druhy brambor vyžadují skladování mimo dosah slunečního světla (pozn. kvůli případnému zelenání hlíz a změně chuti), ideálně o teplotách v rozmezí 15 – 20 stupňů Celsia. Vzhledem k vyššímu obsahu vody není vhodné jejich umístění v lednici.
Rané brambory nemusíte loupat. Slupka jim dodává silnější aroma. Pokud byste na tom trvali, doporučujeme je nejprve uvařit ve slupce, poté zchladit studenou vodou a až následně zbavit slupky.
Pamatujte, že vhození brambor rovnou do teplé či vařící vody zapříčiní jejich rozpadavost. Při vaření (brambor všeobecně) byste se měli vyvarovat kyselému prostředí, které způsobuje zatuhnutí slupky a úplné dovaření prakticky znemožní.
Rané odrůdy se výborně hodí na nejrůznější saláty!