Stánkový prodejce v Havlíčkově Brodě porušil hned několik právních předpisů
podmínek. Při manipulaci s potravinami navíc porušoval hygienická pravidla.
Mezi sortiment kontrolovaného prodejce vyjma výše zmíněného patřily také salámy, vepřové škvarky či tlačenka a ze sýrů např. pařené sýry od jednoho českého a dvou slovenských producentů. Produkty nebyly nijak chráněny (např. zakrytím) a volně ležely na prodejním pultu, kde hrozilo jejich znečištění z okolního prostředí. Vzhledem k nepřítomnosti chladícího pultu a na tuto roční dobu teplého počasí inspektorky v jádrech části masných výrobků i sýrů naměřily teplotu blížící se 13 °C. Přitom při nedodržení skladovacích teplot může docházet k množení patogenů ohrožujících zdraví spotřebitelů.
Zázemí stánku působilo chaoticky a ochranu před kontaminací postrádaly také potraviny v přepravkách, v jejichž bezprostřední blízkosti se nacházela nádoba na odpad. Prodejce při zacházení s výrobky nepoužíval rukavice. Krájel a manipuloval s potravinami a posléze s penězi, aniž by si omyl či vydezinfikoval ruce.
Nebalené výrobky nebyly řádně označeny (absence názvu, výrobce, datu použitelnosti, složení nebo alergenů). V rámci následného šetření dále vyplynulo, že zboží ze Slovenska nebylo hlášeno do online systému SVS, jak po dovozci žádá platná legislativa.
Veterinární inspektorky obratem zakázaly pokračovat v prodeji potravin a nařídily jejich následnou neškodnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce.
Kontrolovaného čeká správní řízení, ve kterém mu hrozí sankce až 50 milionů Kč.