Stánkový prodejce v Havlíčkově Brodě porušil hned několik právních předpisů

podmínek. Při manipulaci s potravinami navíc porušoval hygienická pravidla.
Mezi sortiment kontrolovaného prodejce vyjma výše zmíněného patřily také salámy, vepřové škvarky či tlačenka a ze sýrů např. pařené sýry od jednoho českého a dvou slovenských producentů. Produkty nebyly nijak chráněny (např. zakrytím) a volně ležely na prodejním pultu, kde hrozilo jejich znečištění z okolního prostředí. Vzhledem k nepřítomnosti chladícího pultu a na tuto roční dobu teplého počasí inspektorky v jádrech části masných výrobků i sýrů naměřily teplotu blížící se 13 °C. Přitom při nedodržení skladovacích teplot může docházet k množení patogenů ohrožujících zdraví spotřebitelů.
Zázemí stánku působilo chaoticky a ochranu před kontaminací postrádaly také potraviny v přepravkách, v jejichž bezprostřední blízkosti se nacházela nádoba na odpad. Prodejce při zacházení s výrobky nepoužíval rukavice. Krájel a manipuloval s potravinami a posléze s penězi, aniž by si omyl či vydezinfikoval ruce.
Nebalené výrobky nebyly řádně označeny (absence názvu, výrobce, datu použitelnosti, složení nebo alergenů). V rámci následného šetření dále vyplynulo, že zboží ze Slovenska nebylo hlášeno do online systému SVS, jak po dovozci žádá platná legislativa.
Veterinární inspektorky obratem zakázaly pokračovat v prodeji potravin a nařídily jejich následnou neškodnou likvidaci v asanačním podniku na náklady prodejce.
Kontrolovaného čeká správní řízení, ve kterém mu hrozí sankce až 50 milionů Kč.


EU znovu zvažuje daň na sladkosti. Výrobci protestují
Téměř 400 kg potravin neznámého původu v pražském řeznictví
Ceny vánočních kolekcí i letos překvapují – a ne v dobrém


