Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

V každé čtvrté kontrolované restauraci inspekce odhalila zavádějící informace o nabízených pokrmech

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - především v restauracích a rychlých občerstveních – prověřuje, zda nedochází ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení nabízených pokrmů, příp. nápojů. Loni zkontrolovala celkem 194 provozoven společného stravování, přičemž nepravdivé a zavádějící informace zjistila ve 49 z nich.
V každé čtvrté kontrolované restauraci inspekce odhalila zavádějící informace o nabízených pokrmech

V některých podnicích inspektoři našli více než jednu závadu, proto se konečné číslo nevyhovujících zjištění vyšplhalo na 60.

Nejproblematičtějšími se ukázaly pokrmy se sýry. Chráněného označení původu „Parmigiano – Reggiano“ sýru „parmazán“ zneužili provozovatelé v 18 případech, nahradili jej totiž jinou levnější složkou s údajně podobnou chutí. Ve 2 případech pracovníci SZPI prokázali zneužití výrazu „Grana Padano“. Hned v 19 případech inspektoři přišli na neoprávněné uvedení značky sýra „Hermelín“.

Kontrola odhalila také neoprávněné užití výrazu „šunka“ a to, když provozovatel do pokrmu ve skutečnosti přidal jiný masný výrobek, který danému označení neodpovídá.

Výsledky kontrol ukazují, že nejčastěji dochází ke klamání spotřebitelů při nabídce jídel z italské gastronomie, např. pizza, těstoviny, rizoto aj.

Vyjma pokrmů zajímal inspektory také sortiment rozlévaných nápojů. Nejvíce prohřešků shledali při nabídce lihovin pod označením „rum“. Celkem 9x zákazník dostal „tuzemák“ či jinou lihovinu neodpovídající kategorii „rum“.

Zjištěná pochybení musí kontrolované osoby odstranit a čeká je správní řízení o uložení sankce.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder