V průběhu srpna odhalila inspekce 1885 kilogramů masa se salmonelou
Veterináři za uplynulý měsíc zjistili bakterie salmonely u 1885 kilogramů masa. Jednalo se o čtyři různé dodávky, nicméně všechny na náš trh doputovaly z Polska. Část masa, o celkové hmotnosti 585 kilogramů, nejspíš spotřebitelé již zkonzumovali, neboť výsledky z laboratoře dorazily až po uplynutí data spotřeby. „U větší části kontaminovaného masa, tedy ve dvou případech, se podařilo celou zásilku zajistit a neškodně odstranit (konkrétně 100 kg kuřecích prsou a 1200 kg kuřecích čtvrtí, které byly v době výsledku zpracovávány do kebabu),“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
U všech čtyř příjemců zásilek (Makovec z Kostelce na Hané, Tosun z Turnova, Twist CZ z Frenštátu pod Radhoštěm a Richard Černý z Nového Jičína) došlo následně k uplatnění mimořádných veterinárních opatření, tj. před uvedením dalšího masa od daného výrobce na trh jej musí nechat povinně otestovat na přítomnost salmonely. Od 18. dubna bylo toto opatření uvaleno na 31 subjektů. Dne 3. září 2019 se od něj 25 z nich osvobodilo. Prokázaly, že podnikly veškeré kroky k tomu, aby se na trh kontaminované potraviny již nedostaly.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Dostatečná tepelná úprava však snižuje pravděpodobnost nákazy na minimum. Jako jistá útěcha může posloužit skutečnost, že množství dovezeného masa obsahujícího salmonelu postupně klesá (pozn. v červenci suma nálezů činila 4,3 tuny, v červnu 21 tun).