Výrobky nesoucí logo KLASA a Regionální potravina při kontrolách obstály
Potraviny pyšnící se výše zmíněnými oceněními musí kromě požadavků národní a evropské legislativy splňovat také nadstandardní nároky, např. vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulaci v ohledu na používání sladidel, procento využití surovin českého původu, aj.
Kontrolní akce zahrnovala 171 šarží potravin se značkou KLASA, přičemž pouze jedna z nich v hodnocených parametrech nevyhověla. O logo KLASA přišla pohanková celozrnná jemná mouka Pernerka (pozn. MLÝN Perner Svijany) a to z důvodu, že obsahovala lepek, který nebyl uveden na etiketě.
U značky Regionální potravina prošlo kontrolou 77 šarží. Právní předpisy splňovaly všechny, nicméně u dvou výrobků (pozn. Míša dort z Pekáren Blansko a Horecký jablečný zákusek vyráběný na SOŠ a SOU v Horkách nad Jizerou) bylo zjištěno nedodržení stanoveného podílu surovin z ČR, což představuje porušení jednoho z požadavků kladené na nositele tohoto ocenění.
„Výsledky za rok 2019 opět potvrdily velmi vysokou jakost a bezpečnost těchto potravin. Z hlediska našich zjištění se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků,“ shrnul zjištění tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.