Výsledky testů vín s označením VOC

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2017 otestovala vzorky z lahvových vín s označením VOC ze všech oblastí na Moravě a v Čechách. Analýzu provedla ve svých laboratořích. Zaměřila se na hodnocení senzorických parametrů, botanického původu lihu, obsahu těkavých kyselin a oxidu siřičitého, zkoumala, zdali jsou ve víně přítomny konzervační látky, kyselina askorbová a maltóza, aj.
„Vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech a kontrolní akce prokázala vysokou jakost vín pod označením VOC nabízených v tržní síti,“ shrnul výsledky mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce pan Pavel Kopřiva. Pro spotřebitele je to skvělá zpráva, neboť ukazuje, že tuzemští výrobci nepoužívají nepoctivé praktiky a jejich výrobky jsou kvalitní.
Vína, která nalezneme pod zkratkou VOC, značí jedinečnou kategorií, neboť o právu užívat toto označení u konkrétní šarže rozhodují sami vinaři v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Takovýto systém představuje jinou možnost zatřiďování vína do určité kategorie (jakostní víno, jakostní víno s přívlastkem, aj.), které ve většině případu zajišťuje Komise Statní zemědělské a potravinářské inspekce. V České republice existuje osm sdružení VOC na území Moravy a to VOC Blatnice, VOC Modré hory, VOC Pálava, VOC Znojmo, VOC Mikulov, VOC Hustopečsko, VOC Slovácko a VOC Valtice, na území Čech je doplňuje poslední sdružení - VOC Mělník.