Všechny aktuality

Potravinářská komora ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR varují, že nová legislativa o značení lihu, která by mj. umožnila balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů jednocestným uzávěrem, by mohla zapříčinit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Rostou obavy, aby se neopakovala situace z doby před 13 lety, kdy při tzv. metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novelu zákonu již schválila Poslanecká sněmovna, nyní bude postoupena do Senátu.

Dnes se v Plzeňském kraji uskuteční historicky první Noc pivovarů. Zúčastní se jí více než 20 podniků. Pro své návštěvníky si přichystaly prohlídky, degustace, možnost diskuse se sládky, gastronomické zážitky i kulturní program.

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Do roku 2027 měly být hotové přestavby obohacených klecí na voliérové chovy s větší rozlohou. Nyní Českomoravská drůbežářská unie ohlásila, že není reálné termín splnit a na trhu tak může část vajec chybět.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v kooperaci s Celním úřadem Praha – Ruzyně odhalila zásilku exotického durianu, v němž laboratoř zjistila přítomnost devíti pesticidů v množství překračujícím povolený limit. Nevyhovující šarže čítala 540 kg.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Spotřebitelé brzy zaznamenají nárůst cen mouky. Na vině jsou vyšší náklady za potravinářskou pšenici. Část výrobců předpokládá zdražení až o 15 %.

Dubajská čokoláda velmi rychle získala pověst luxusního produktu, za který si spotřebitelé rádi připlatili. Její cena se mnohdy vyšplhala až k 500 Kč. Nyní tento fenomén upadá v důsledku výsledků testovací akce v Německu, kde laboratorní analýzy odhalily, že většina z nich obsahuje celou řadu škodlivých látek.

Spotřebitelé nejsou dostatečně seznámeni s výskytem alergenů v pokrmech podávaných ve stravovacích zařízeních, zjistili hygienici.

Pro odložení novinek, které by měly vstoupit v platnost už od začátku nového školního roku, se přiklání stále více hlasů. Za problematické označují snižování porcí masa či možnost přinést si do školy vlastní pokrmy, které nemusí dodržovat výživové požadavky.