Články v sekci Kvalita
Kvalita potravin pyšnících se oceněním KLASA a Regionální potravina nezklamalaStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se každoročně věnuje kontrolám potravin, které nesou loga KLASA a Regionální potravina. S potěšením můžeme konstatovat, že výsledky za rok 2020 potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.
Letos vejce zřejmě podražíKlecová vejce chovatelé v současné době prodávají za 1,8 Kč, což je o 5 haléřů více jak loni. Výkupní cena vajec z podestýlky činí 2 Kč (v roce 2020 to byla 1,75 Kč). Konečnou cenu však určují obchodní řetězce a podle místopředsedy Českomoravské drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského přesáhne 3 Kč za kus.
V žebříčku nejoblíbenějšího alkoholického nápoje v Čechách překvapivě vítězí vínoPivařská vášeň ustupuje do pozadí. Tak hovoří výsledky průzkumu agentury Focus, které ve své zprávě zveřejnil Vinařský fond. Víno totiž konzumuje 73 % dospělých, kdežto pivo „jen“ 65 %.
Cena potravinářské pšenice prudce stoupáMlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.
Otazník nad chovy prasatKrize v souvislosti s pandemií COVID-19 zasáhla nejedno odvětví. Dopady pociťují i chovatelé prasat.
Problematická masná konzerva v KauflanduStátní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila nevyhovující masný výrobek prodávaný v obchodním řetězci Kaufland Česká republika v.o.s. Rozbor ukázal, že obsahuje méně masa, než slibuje výrobce na obalu.
Nové značení brambor jako záruka kvality i českého původuTuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.
Na jihu Čech vzniká on-line mapa regionálních produktůProjekt Regionální agrární komory Jihočeského kraje má za úkol propojit dodavatele a odběratele jihočeských potravin a tím zvýšit využití lokálních potravin.
Výrobci vysokoproteinových potravin neklamouKontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřená na shodu obsahu bílkovin ve vysokoproteinových potravinách s deklarací na obalu přinesla velmi uspokojivé výsledky.
Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrcePro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.