Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Články v sekci Kvalita

Kvalita potravin pyšnících se oceněním KLASA a Regionální potravina nezklamala

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se každoročně věnuje kontrolám potravin, které nesou loga KLASA a Regionální potravina. S potěšením můžeme konstatovat, že výsledky za rok 2020 potvrdily jejich vysokou jakost a bezpečnost.

Letos vejce zřejmě podraží

Klecová vejce chovatelé v současné době prodávají za 1,8 Kč, což je o 5 haléřů více jak loni. Výkupní cena vajec z podestýlky činí 2 Kč (v roce 2020 to byla 1,75 Kč). Konečnou cenu však určují obchodní řetězce a podle místopředsedy Českomoravské drůbežářské unie Zdeňka Mlázovského přesáhne 3 Kč za kus.

V žebříčku nejoblíbenějšího alkoholického nápoje v Čechách překvapivě vítězí víno

Pivařská vášeň ustupuje do pozadí. Tak hovoří výsledky průzkumu agentury Focus, které ve své zprávě zveřejnil Vinařský fond. Víno totiž konzumuje 73 % dospělých, kdežto pivo „jen“ 65 %.

Cena potravinářské pšenice prudce stoupá

Mlynáři avizují zdražování mouky o 20 až 25 %. Na vině je rostoucí cena základní vstupní suroviny – potravinářské pšenice.

Otazník nad chovy prasat

Krize v souvislosti s pandemií COVID-19 zasáhla nejedno odvětví. Dopady pociťují i chovatelé prasat.

Problematická masná konzerva v Kauflandu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila nevyhovující masný výrobek prodávaný v obchodním řetězci Kaufland Česká republika v.o.s. Rozbor ukázal, že obsahuje méně masa, než slibuje výrobce na obalu.

Nové značení brambor jako záruka kvality i českého původu

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

Na jihu Čech vzniká on-line mapa regionálních produktů

Projekt Regionální agrární komory Jihočeského kraje má za úkol propojit dodavatele a odběratele jihočeských potravin a tím zvýšit využití lokálních potravin.

Výrobci vysokoproteinových potravin neklamou

Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřená na shodu obsahu bílkovin ve vysokoproteinových potravinách s deklarací na obalu přinesla velmi uspokojivé výsledky.

Zavedení Nutri-Score má své zastánce i odpůrce

Pro jednodušší značení potravin formou tzv. Nutri-Score systému se přiklání odborníci na výživu. Myslí si, že systém lidem usnadní výběr zdravějších potravin a zároveň vyvine tlak na výrobce, aby se snažili měnit složení potravin k lepšímu. Ministerstvo zemědělství ČR je však jiného názoru.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder