Články v sekci Bezpečnost

Státní veterinární správa varuje spotřebitele před mysliveckou klobásou značky KMOTR, v níž byl zjištěn nadlimitní obsah olova. Celkem bylo vyrobeno více než 218 kilogramů tohoto výrobku. K dostání byl v prodejnách MAKRO a dále putoval také k menším odběratelům po celé České republice. Část šarže (cca 65 kg) byla distribuována na Slovensko.

Evropská unie se rozhodla zakázat používání tekutého kouře v potravinách. Z tržní sítě tak zmizí část výrobků, které lákaly na „uzenou“ příchuť, kterou jim však dodávaly pouze aromatické látky. Opatření se netýká tradičně uzených potravin, pouze jejich náhražek. Výrobci teď čelí nové výzvě – najít jiné řešení, jak navodit kouřovou chuť, a to bez výrazného zdražení.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že ani v letošní sezóně značná část provozovatelů nesplňuje legislativní požadavky při výrobě kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 1. září 2025 nevyhovělo 46 % odebraných vzorků zmrzlin a 57 % vzorků ledů do nápojů.

Státní veterinární správa (SVS) informovala o nálezu 760 kilogramů zapáchajícího vepřového výsekového masa v bourárně v Olší, okres Brno-venkov.

Inspekce nařídila stažení šunky, obsahuje listerie

Spotřeba nealkoholického piva u nás i ve světě roste. Pro mladší generaci představuje lehké osvěžení a zapadá do zdravějšího životního stylu. Odborníci však upozorňují, že i „nealkoholické“ nápoje mohou obsahovat zbytkové množství alkoholu. Dospělí sice nepociťují opojný účinek, u dětí však mohou mít nežádoucí dopad.

Státní veterinární správa rozhodla o stažení vakuově balených uzených kuřecích stehen značky Vodňanská drůbež, a.s. z tržní sítě. Laboratoř v nich odhalila přítomnost patogenních bakterií Listeria monocytogenes.

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole brněnské prodejny s výsekovým a halal masem objevili téměř 200 kilogramů masa a vnitřností skladovaných v neodpovídajících podmínkách. U výrazného množství zásob výrobce nebyl schopen doložit průvodní dokumentaci a část masa navíc byla uchovávána při teplotě přesahující povolený limit. Existuje také podezření, že některé produkty mohly pocházet z nelegální porážky.

Státní veterinární správa upozornila, že v uplynulých týdnech byly na českém trhu k dostání dva druhy sýrů francouzského výrobce, které mohly obsahovat patogenní bakterie listerie. Informace byla do České republiky doručena skrze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Vyšší teploty představují ideální prostředí pro množení mikroorganismů v potravinách, díky čemuž roste také riziko otravy z jídla. Této hrozbě lze účinně předcházet dodržováním doporučených opatření.