Inspekce odhalila nevyhovující podmínky při prodeji na farmářském trhu
Daný stánkař nabízel bezmála dvacet druhů uzenin, u nichž nebyl schopen doložit původ. Potravinám navíc chybělo řádné značení, díky čemuž nebylo možné určit dobu jejich použitelnost, složení či podmínky úschovy.
Další pochybení představovala absence ochrany proti možné kontaminaci z vnějšího prostředí.
Téměř 40 kg výrobků (pozn. klobásy, sádlo a škvarky) bylo na stánku vystaveno při venkovní teplotě +18 °C, přičemž v jejich jádře veterináři naměřili +14,5 °C, což nekoresponduje s teplotami úchovy stanovenými výrobcem, a sice 0 až +7 °C. Takto významné nedodržení teplot může způsobit přemnožení patogenů a následné ohrožení zdraví spotřebitele. Některé klobásy byly dokonce napadeny plísní.
Inspekce také řešila název „čabaja“ prezentovaný u části uzenin, které vyvolává dojem čabajské klobásy, což může být klasifikováno jako klamání spotřebitele. Čabajská klobása, tradiční maďarský výrobek, už řadu let patří mezi chráněná zeměpisná označení EU a nelze tak toto značení využívat u produktů, jež nesplňují kritéria pro jeho řádné udělení s ohledem na složení, tradičního výrobního postupu a oblasti původu.
SVS veškeré zboží (více než 100 kg) na místě znehodnotila barvou a nařídila jeho následnou likvidaci v asanačním podniku na náklady kontrolovaného. Ten zároveň musel pozastavit prodej a v přestupkovém řízení mu hrozí pokuta až 50 milionů Kč.