Každé čtvrté stravovací zařízení neprošlo při kontrole fritovacích olejů
Inspektoři se na fritovací oleje zaměřili záměrně a to vzhledem k neuspokojivým výsledkům z předchozích let. Například v roce 2017 zaznamenali pochybení u každého šestého podniku. „Cílem bylo prověřit, zda provozovatelé společného stravování nepoužívají k přípravě pokrmů přepálené fritovací oleje a tuky vykazující vysoký stupeň tepelného rozkladu,“ uvedl tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Na místě proběhlo senzorické hodnocení – vůně, chuť, barva, přítomnost přepálených zbytků. Poté následoval odběr vzorků a jeho odeslání k vyhodnocení do laboratoře. U 26% byl olej na základě výše zmíněných šetření shledán jako potravina nevhodná k přípravě pokrmů. S podniky, které porušily platné předpisy, bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty a bylo jim uloženo, aby zjištěné nedostatky odstranily.