Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabem

Kauza „otravy z kebabu“ z letošního června je u konce. Krajská hygienická stanice udělila majiteli bistra pokutu ve výši 250 tisíc Kč. Rozhodnutí je pravomocné.
Konečný verdikt pro majitele bistra v Hradci Králové, kde se lidé v červnu přiotrávili kebabem

Začátkem června hygiena uzavřela bistro v Hradci Králové provozované Vladimirem Angelkovikem. Po konzumaci tortilly s kuřecím kebabem se přiotrávilo celkem 81 osob a 57 z nich muselo být hospitalizováno v hradecké fakultní nemocnici. Laboratorní analýza odhalila v mase stafylokokovou enterotoxikózu. Při nedostatečné tepelné úpravě jídla může stafylokok produkovat toxin. Ten způsobí otravu, mezi jejíž projevy patří silný průjem a křeče v břiše.

Případem se zabývala také Policie ČR, které potvrdila, že ke kontaminaci masa došlo až v provozovně bistra. „Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci,“ okomentovala situaci mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. V říjnu proto byl případ odložen.

V současné době na místě funguje nové bistro s jiným majitelem. Před zahájením provozu byly udělány kontrolní stěry, jejichž výsledky dopadly negativně.  Z pohledu hygieny je provozovna tedy zcela v pořádku.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder