Kontroly burčáku v plném proudu
První kontrola prodejních míst burčáku a ČZHM proběhla 26. srpna. Doposud jich inspektoři navštívili celkem 94.
Na místě hodnotí senzorické požadavky (chuť, vůně a barva nápoje), řádné značení, průvodní dokumentaci a hygienu prodeje. Ve 20 případech odhalili pracovníci SZPI porušení právních předpisů. Šlo zejména o neúplné označování (absence výrobce, země původu hroznů, alergenů), chybějící doklady původu či zneužití tradičního názvu „burčák“ (národní legislativou chráněný výraz, který lze použít výhradně pro ČZHM vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce).
Ve 24 případech SZPI odebrala vzorky pro laboratorní analýzu. Výsledky prozatím nejsou k dispozici (pozn. vzorky se musí nechat přirozeně prokvasit, přičemž tento proces může trvat až 6 týdnů). Rozbor prověřuje geografický původ hroznů, přítomnost syntetických barviv, množství přidané vody, obsah alkoholu aj. K odběrům inspekce přistupuje zejména v případě prodejců/výrobců, u nichž byl v minulosti zjištěn nevyhovující vzorek nebo u nových, doposud neprověřených, prodejců, kde převládá stánková forma prodeje. Mnohdy se šetření koná na základě podnětu spotřebitele.