Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Reformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.

Chladnější klima posunulo sklizeň vinné révy. Kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) tak začaly v letošním roce zhruba o 2 až 3 týdny později, než bývá zvykem. O to intenzivněji se jim nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) věnuje.

V letošním roce se, po více než 5 letech od podání žádosti, Česká republika dočkala chráněného zeměpisného označení (CHZO) „Český modrý mák“. Evropská unie (EU) tímto způsobem uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Aby jej producent mohl používat na svých výrobcích, musí splňovat přísná kritéria.

Průzkum této problematiky na žádost Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) a Rady kvality České republiky zpracovala firma Ipsos. Zúčastnilo se ho 1007 respondentů (pozn. věkové rozmezí 18 – 75 let) z různých koutů České republiky. Vyšlo najevo, že výživové údaje si většina spotřebitelů spojuje pouze s energetickou hodnotou a při volbě potravin hraje prim doba spotřeby, cena a vzhled.

Logem „Vyrobeno podle České cechovní normy“ se pyšní 1858 produktů od 194 firem. V roce 2019 se o označení zajímalo 109 společností, což představuje meziroční nárůst o cca 80 %.

Na začátku letošního roku přišla skupina francouzských potravinářských podniků s novým systémem označování potravinářských výrobků, jež odráží dopad výroby potravin na životní prostředí.

Tuzemští pěstitelé brambor hodlají bojovat s plodinami z dovozu pomocí nové značky kvality „CZ Q“. Na obalech raných brambor z letošní sklizně by se mohla objevit koncem jara.

V současné době roste potřeba záruky kvality. Došlo už i na mák, který má nyní možnost získat certifikaci „Česká cechovní norma Český modrý mák“.

Vepřové maso seženete snad v každé prodejně s potravinami, proto Vás asi nepřekvapí, že na žebříčku oblíbenosti mu v rámci Evropy patří druhé místo. Víte však, na co dbát při jeho nákupu?