Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Články v sekci Kvalita

U čtvrtiny kontrolovaných doplňků stravy pro kloubní výživu laboratoř zjistila neshody ve složení

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se zaměřila na kontrolu doplňků stravy určených pro kloubní výživu. Klamání spotřebitele potvrdila u 4 z 16 testovaných vzorků.

Seznamte se s proseccem

Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.

Není tmavé pečivo jako tmavé pečivo

Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.

Přísnější pravidla na značení původu medu

Evropská unie (EU) se dohodla na přísnějších pravidlech při označování medu, marmelád a džusů. Podnětem se stalo zjištění, že bezmála polovina medů dovážených do EU je nejasného původu či nevalné kvality vzhledem k přidanému cukru. Nově proto na obalech budou muset být uvedeny konkrétní informace o zemi původu a podílu směsí ve výsledném produktu. Právní předpis začne platit, jakmile jej schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.

Výpočet Nutri-Score má od ledna 2024 nový algoritmus

Nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.

Výsledky kontrol doplňků stravy určených pro kloubní výživu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podnikla akci zaměřenou na doplňky stravy pro kloubní výživu. Polovina odebraných vzorků klamala spotřebitele s ohledem na skutečné složení.

Klasa vs. Regionální potravina

Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý ve výroční zprávě uvedl, že pojetí značek Klasa a Regionální potravina, které pod správu fondu spadají, by se mělo přehodnotit. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza označil značku Klasa za „přežitou“. Podle něj na ni zákazníci už moc nereagují a mělo by dojít k její modernizaci. Do popředí se naopak dostává označení Regionální potravina.

Druhý ročník systému kvality Q CZ konzumních brambor je za námi

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Celozrnné mouky Babiččina volba ponesou značku Klasa

Vysokou jakost celozrnných mouk značky Babiččina volba potvrzuje získání prestižní certifikace Klasa. Tu uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským výrobkům.

Kde hledat reformulované potraviny a nápoje

Reformulace představuje úpravu složení potravinářských produktů, aby lépe odpovídaly zásadám pestré vyvážené stravy. Databáze, v níž naleznete tyto výrobky, vám tak usnadní výběr zdravých potravin.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder