Plocha makových polí letos klesla o 40 %
Data Českého statistického úřadu ukazují, že pěstební plochy se meziročně zmenšily o 40 % (pozn. na současných 26 125 hektarů). Jako příčinu lze označit obavy z propadu odbytu a ceny. Třetinu produkce totiž vyvážíme do Ruska, Běloruska a Ukrajiny.
Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze, který působí také jako člen spolku Český modrý mák, nyní konstatoval, že černý scénář se nekonal. „Export je vyšší než loňský, dokonce i než desetiletý průměr,“ informoval.
Pěstitel máku Jaroslav Mikoláš z firmy Lupofyt kvituje letošní počasí, jež máku pomohlo. V roce 2021 činil průměrný výnos 0,67 tuny z hektaru, letos by se tato hodnota měla pohybovat na úrovni 0,76 tuny. „A je daleko kvalitnější než v loňském roce. Letos se sklízel suchý, kdežto loni za mokra a vlhka,“ dodal. Neopomenul však zmínit, že ne všude panovaly stejné podmínky, například na Rakovnicku počasí sklizni zrovna nepřálo. Jeho slova potvrzuje i Agrární komora ČR, resp. její mluvčí Barbora Pánková, která uvedla: „V loňském roce bylo z 43 867 hektarů sklizeno 29 691 tun máku. Přes popsaný pokles osevních ploch ujišťujeme spotřebitele, že máku bude na českém trhu dostatek. Letošní počasí této komoditě přálo a pěstitelé očekávají zvýšení výnosu. Mák z letošní sklizně by měl současně podle odhadů pěstitelů vykazovat lepší kvalitativní parametry než v loňském roce, kdy před sklizní a během ní pršelo. Na konečné výsledky letošní sklizně je třeba počkat na oficiální statistiky.“
Přes 80 % českého modrého máku, jehož název od února 2021 patří mezi Chráněná zeměpisná označení, dlouhodobě vyvážíme a hodnota exportu přesahuje miliardu Kč. „V produkci tohoto tzv. potravinářského máku lze Česko označit za velmoc. Důvodem je, že v zemích střední Evropy má využití máku v potravinářství dlouhou tradici, například při přípravě makových koláčů, buchet a dalších druhů sladkého pečiva a obecně sladkých jídel. Češi jsou také největšími konzumenty máku na světě, přestože jeho spotřeba v tuzemsku stagnuje. V posledních letech připadá na osobu 300 až 400 gramů makového semene za rok,“ dodala závěrem Pánková.