Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin

Jak se vyznat v etiketách se džemy

Údaje na etiketách u potravin nařizuje výrobcům zákon. Připravili jsme pro Vás seriál, jak se nejlépe zorientovat v údajích uvedených na obalu potravin. Nyní Vás seznámíme s tím, jak se vyznat v etiketách džemů.
Jak se vyznat v etiketách se džemy

Jaké údaje a za jakých podmínek mohou výrobci uvádět údaje na obal jim nařizuje zákon. Jelikož čte v obchodech složení čím dál více lidí, a stále více zákazníků se zajímá co je uvnitř, rozhodli se por Vás připravit seriál o označování potravin, který objasní porozumět údajům uvedených na etiketách, tentokrát v džemech.

První, co by mělo být viditelně na obalu uvedené je název potraviny. Ten slouží k identifikaci povahy potraviny a sám o sobě hodně prozradí. Zákon výrobcům přesně určuje, jaké určité označení mohou být použity, na základě toho, co potravina z pohledu složení splňuje. Je tím míněný název, který je definován právním předpisem. Dále jsou k potravině připisovány povinně informace o způsobu úpravy potraviny.

Jestliže se jedná o džemy, je zde povinnost uvést obsah množství ovoce, které bylo použito na 100 gramů hotového výrobku. Tato informace se navíc musí nacházet ve stejném zorném poli, jako je název výrobku. Dále zde musí být uveden celkový obsah přírodních sladidel ve 100 gramech potraviny.

Ingredience jednotlivých položek musí být seřazeny podle procentuálního zastoupení, čili na první pozici bude uvedena složka, která je ve výrobku nejvíce zastoupena.

Pakliže jsou ve výrobku přidány aditiva, musí být uvedeny ve formátu E-kódu. Dalším údajem, který se musí na obalu džemů nacházet je obchodní název podniku, přičemž dobrovolně zde může být uveden výrobce, prodejce či distributor. V neposlední řadě zde musí být uveden také minimální datum trvanlivosti.

Od prosince 2016 je povinné na výrobcích uvádět výživové údaje, s výjimkou čerstvého masa, ovoce, zeleniny, nebalených potravin apod.

Džemem mohou být na etiketě označovány výrobky, které jsou vyrobeny ze směsi přírodních sladidel, vody a ovoce (meruňky, rybíz,...) jiného než citrusového. Marmeládou je produkt, který je vyroben ze směsi přírodních sladidel, vody a citrusového ovoce (pomeranč).

Džemy se podle složení obsahu ovoce dělí na džemy, džemy výběrové (extra), džem výběrový (extra) méně sladký, džem výběrový (extra) speciální.

Do džemů je stanoven minimální obsah podíl ovoce 350 gramů na kilogram ovoce, do džemů výběrových je to nejméně 450 gramů ovoce na kilogram výrobku. Výjimku tvoří rybíz, jeřabiny, kdoule, šípek, zázvor, kešu-jablka a plody mučenky, pro ně jsou vymezeny jiná pravidla.

Zdroje informací

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder