Všechny aktuality

Slovenští hygienici sdíleli varování ohledně dvou druhů kojenecké výživy českého výrobce Linea Nivnice, v nichž odhalili nepovolené množství reziduí pesticidů.

Budějovický Budvar zveřejnil své výsledky za loňský rok, dařilo se mu ve všech sférách – uvařil rekordní množství piva, zisk před zdaněním mu meziročně vzrostl bezmála o 55 % (pozn. na 396,4 milionu Kč) a úspěch zaznamenal jak na tuzemském trhu, tak v zahraničí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) svou pozornost zaměří na trh s nealkoholickými nápoji. Výstupy ze své činnosti očekává cca za rok.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Z plastových lahví na pití pro děti, jež lze používat opakovaně, se uvolňují nebezpečné chemické látky, zejména pokud je umyjete v myčce. To ukázal výzkum, který měl za úkol odhalit, které látky se do tekutiny dostávají. Ve více než polovině testovaných lahví šlo o škodlivé změkčovadlo di-isobutylftalát (DiBP).

Vzhledem k období prodeje čerstvého sezónního ovoce a zeleniny Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připomíná prodejcům, a zároveň informuje spotřebitele, povinnost u daného sortimentu uvádět zemi původu a název druhu ovoce či zeleniny, popř. u vybraných také třídu jakosti a odrůdy podle zvláštních obchodních norem.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR provedli další kontrolní akci v pražské tržnici SAPA. Objevili zde nelegální výrobnu a v ní téměř půl tuny potravin živočišného původu.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) společně s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili do tržní sítě zásilku chilli papriček, v nichž laboratoř odhalila nadlimitní přítomnost reziduí pesticidních látek. Celková hmotnost nevyhovujících potravin činila 1135 kg.

Pracovnice Státní veterinární správy (SVS) během kontroly asijské tržnice v Brně v jedné z provozoven odhalily více jak 100 kg chlazeného a mraženého masa neznámého původu.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.