Všechny aktuality

Nový algoritmus pro výpočet Nutri-Score, který vstupje v platnost od ledna letošního roku, zpřísní hodnocení části potravin. I nadále však zůstává tento sytém pro označování výživových hodnot na obalu potravin dobrovolným.

Zřejmě nejvyšší nárůst za více jak 30 let zaznamenala cena kakaa na komoditní burze v Londýně, důsledkem by mj. mohlo být další zdražování čokolády.

Bezmála po 8 měsících je v České republice nové ohnisko ptačí chřipky, a to v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. Nákazu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVÚ) Praha.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala varování před potravinou škodlivou pro zdraví. Vzorek nevyhovujícího hluboce zmrazeného husího masa odebrala v provozovně obchodního řetězce Kaufland Česká republika v.o.s. na adrese Hornoměcholupská 693/140 v Praze.

Po Novém roce si pivaři v českých hospodách připlatí. Od 1. ledna 2024 točené pivo přechází do vyšší sazby DPH. Cenu ovlivní i inflace, rostoucí náklady na energii a vyšší mzdy. Většina restaurací počítá se zdražením v průměru o 5 Kč.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) si v rámci tematických kontrol vzala na paškál jakost olivových olejů. I když Česká republika nepatří mezi produkční země tohoto druhu potraviny, kontrola proběhla dle standardů evropských právních předpisů.

Státní veterinární správa (SVS) informovala o skutečnosti, že se v tuzemské tržní síti prodával sýr Morbier z Francie, jež obsahuje bakterie Escherichia coli produkující nebezpečný shigatoxin.

Během kontroly vánočních trhů v centru Opavy zjistili veterinární inspektoři z Moravskoslezského kraje řadu závažných porušení předpisů u stánkového prodejce zabíjačkových specialita a dalších masných produktů.

Pracovníci Státní veterinární správy (SVS) zjistili nezákonný prodej masa a masných výrobků prostřednictvím sociální sítě Facebook. Inspektoři v kooperaci s Policií ČR během kontroly zabavili více než 180 kg potravin neznámého původu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vydala varování před 2 šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratoř v nich odhalila přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis (pozn. původce onemocnění salmonelóza).