Všechny aktuality
Inspekce v tržní síti odhalila tuňáka s nadlimitním obsahem histaminu
Státní veterinární správa (SVS) varuje spotřebitele, že v provozovnách obchodního řetězce Makro byl k dostání mražený steak z tuňáka s nadměrným množstvím histaminu. Značnou část (328 kg) z celkové hmotnosti (480 kg) závadné šarže distribuované v České republice se podařilo stáhnout z trhu. Odběratelé, kteří mají rybu doma či na skladě, ji mohou přinést zpět do provozovny prodejce.
Ministerstvo financí nadále počítá se zvyšováním spotřební daně z lihu
V nadcházejících dvou letech plánuje ministerstvo zvyšování spotřební daně z lihu. Daň by měla přinést finance do státní pokladny a zároveň odradit spotřebitele od konzumace škodlivých potravin. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) tento týden vládu vyzvala, aby od zvyšování spotřební daně ustoupila. Podle ní opatření nemá očekávané přínosy pro rozpočet a další růst by mohl české lihovarníky zlikvidovat.
Obchody mají dostatek zásob na prodejnách i ve skladech
Jakmile padly první zmínky o možných povodních, obchodní řetězce najely na své krizové plány, aby byly připraveny.
Měsíc biopotravin v plném proudu
Spotřeba biopotravin v České republice se neustále zvyšuje, stejně tak i počet ekologických zemědělců a výrobců biopotravin. Letos se koná již 20. ročník kampaně „Září – Měsíc biopotravin“, kdy se ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství uskutečňují různé akce, dožínky a soutěže na podporu obeznámení spotřebitelů s důvody, proč je dobré nakupovat biopotraviny.
Želé bonbony s obsahem halucinogenu musí pryč z tržní sítě
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na trhu odhalila produkty obsahující muscimol. Tato látka představuje silný tlumič nervového systému a halucinogen a vyskytuje se v muchomůrce červené.
Co by znamenalo zpoplatnění letáků
Dojde-li k zavedení recyklačního poplatku za tištěné letáky, obchodníci budou muset zvýšené vstupní náklady promítnout do spotřebitelských cen. Zdraží zboží i služby.
Trvanlivé versus čerstvé mléko
Někteří nedají dopustit na trvanlivé mléko – je levnější a dlouho vydrží. Jiní by se ho za žádnou cenu nedotkli a preferují čerstvé. O obou variantách promluvila odbornice na kvalitu potravin Ing. Michaela Smolková z blogu Umíme jíst.
V České republice je po 5 měsících nový případ ptačí chřipky
Nákazu v malochovu drůbeže v obci Brloh v Jihočeském kraji potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha (SVÚ).
Seznamte se s proseccem
Vyjma silvestrovských oslav se „bublinky“ těší oblibě také v létě. K favoritům patří italské prosecco. Pojďme si jej trochu představit.
Není tmavé pečivo jako tmavé pečivo
Pro značnou část spotřebitelů přestavuje pečivo základní složku stravy, a proto je třeba vyznat se v jeho kvalitě. Poslední dobou si mnozí vybírají tmavé pečivo, neboť se domnívají, že je v porovnání s klasickým bílým po nutriční stránce lepší. Nemusí tomu tak být, vždy je třeba řídit se fakty a věnovat pozornost jeho složení.





