Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Jestliže v Čechách začne platit zákaz prodeje energetických nápojů osobám mladších 15 let, polovina dětí ho dle průzkumu agentury ResSOLUTION Group bude obcházet. Spíš než restrikce by mohlo pomoci zvýšit informovanost prostřednictvím osvěty.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza uvedl, že zmenšování velikosti či gramáže potravin vede k nespokojenosti tuzemských spotřebitelů. Za správné by pokládal zavedení povinnosti v podobě viditelného označování zmenšení balení.

Pivo představuje nedílnou součást tuzemské gastronomie. V hospodách si ho dopřává 8 z 10 hostů, v restauracích 4 z 10 hostů. Pro celkový obrat hospod představuje 48 %. Provozovatelé a výčepní proto o něj musí správně pečovat.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR v rámci kontroly pražské tržnice SAPA objevili nelegální sklad potravin s více než tunou živočišných produktů.

Za loňskou prodejní sezónu uskutečnila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 296 kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM), při kterých navštívila celkem 246 prodejních míst a odebrala 44 vzorků k rozboru v laboratoři.

Zákaz prodeje vajec z klecových chovů vejde v planost v roce 2027, nicméně už nyní se od něj Česko odvrací. Tuzemské obchodní řetězce se navíc v minulosti zavázaly, že od letoška nabídku těchto vajec omezí.

Státní veterinární správa (SVS) před uplynulými vánočními svátky zkontrolovala více jak 600 stánkových prodejců kaprů. Závadu odhalila u 2,45 % z nich.

Od 1. ledna 2025 budou v tržní síti opětovně k dostání produkty s HHC, THCP a dalšími konopnými deriváty. Zmizí totiž ze seznamu zakázaných látek. Jejich užívání, prodej a držení už nebudou nezákonné. Nicméně nabízet je budou moci pouze specializované prodejny pro dospělé.

Státní veterinární správa (SVS) opětovně upozorňuje prodejce vánočních kaprů na povinnost ohlásit na SVS místo a čas, kde se bude jejich činnost odehrávat, a to minimálně týden před jejím zahájením.

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole řeznictví na Praze 5 zjistili, že maso z prasete divokého, které se nacházelo na provozovně, nebylo prohlédnuto proškolenou osobou, ani vyšetřeno na nebezpečného parazita svalovce. Navíc provozovna postrádala registraci pro zpracování zvěřiny.