Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Při kontrole uzbecké restaurace na Praze 3 pracovníci Státní veterinární správy zajistili téměř 300 kg potravin živočišného původu, které mohly představovat zdravotní riziko. Na místě je proto znehodnotili obarvením a provozovateli nařídili, aby je na vlastní náklady nechal neškodně zlikvidovat v asanačním podniku.

Potravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu kvitují rozhodnutí Evropské komise, která přislíbila, že se bude věnovat tématu označování rostlinných výrobků. Komise tuto iniciativu zahrnula do balíčku návrhů k Víceletému finančnímu rámci na období 2028–2034.

S rostoucím dovozem potravin ze zemí mimo EU klesá naše závislost na domácí produkci, zároveň se však otevírají nová rizika v podobě biologických nečistot či nadlimitního množství reziduí pesticidů.

Tuzemští výrobci potravin se ostře staví proti plánovanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR naléhá na vládu, aby odmítla další navyšování. Připomíná, že právě levné dovozy z Ukrajiny přispěly k uzavření cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou, ke kterému došlo v letošním roce. Podle Komory dokonce hrozí, že levné dovozy z Ukrajiny zasáhnou i další segmenty potravinářství a zemědělství v Česku.

Čeští zemědělci a potravináři ostře nesouhlasí s tím, aby se dál prodlužoval současný způsob obchodování mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Vadí jim, že většina ukrajinského zboží může na evropský trh bez cel, což negativně ovlivňuje tuzemské podnikání.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s pracovníky Celního úradu pro Středočeský kraj zadržela zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) z Íránu. Laboratoř v nich odhalila zhruba pětinásobné překročení maximálních limitů aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1 a G2.

Z jarního kola soutěže AWC Vienna, které se koná v hlavním městě Rakouska, si vinaři z Čech a Moravy přivezli 32 zlatých a 56 stříbrných medailí. Ve hře přitom bylo 4500 vín od 1400 výrobců z 39 zemí světa.

Některé evropské státy již zavedly povinnost, případně se na ni chystají, pro restauratéry spočívající v uvádění původu jimi používaného masa. Patří sem např. Estonsko, Finsko, Francie, Slovensko či nejnověji také Švédsko. Hlavním cílem je zvýšit informovanost zákazníků. Postupem času by obdobná opatření mohla platit v celé EU.

Do roku 2027 měly být hotové přestavby obohacených klecí na voliérové chovy s větší rozlohou. Nyní Českomoravská drůbežářská unie ohlásila, že není reálné termín splnit a na trhu tak může část vajec chybět.

Pracovníci Státní veterinární správy společně s Policií ČR v rámci kontroly pražské tržnice SAPA objevili nelegální sklad potravin s více než tunou živočišných produktů.