Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Ročně připadá na jednoho obyvatele České republiky potravinový odpad za 4 636 korun. Věková skupina 36 až 44 let vyhazuje potraviny v nejvyšší finanční hodnotě, průměr na osobu zde činí více jak 6000 Kč. Tyto skutečnosti odhalil on-line průzkum agentury Ipsos a platformy Nesnězeno, který se uskutečnil v květnu letošního roku a zúčastnilo se ho 1 100 respondentů ve věku 18 až 65 let.

V druhé polovině března uskutečnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění u spotřebitelů starších 15 let průzkum s ohledem na vliv potravin na životní prostředí a postoje k obalovým materiálům. Zúčastnilo se ho 1037 respondentů. Z výsledků mj. vyplývá, že vlastní tašku k nákupu používá 9 z 10 Čechů nebo že u pokladny stále vítězí cena.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) svou pozornost zaměří na trh s nealkoholickými nápoji. Výstupy ze své činnosti očekává cca za rok.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Z plastových lahví na pití pro děti, jež lze používat opakovaně, se uvolňují nebezpečné chemické látky, zejména pokud je umyjete v myčce. To ukázal výzkum, který měl za úkol odhalit, které látky se do tekutiny dostávají. Ve více než polovině testovaných lahví šlo o škodlivé změkčovadlo di-isobutylftalát (DiBP).

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Spotřeba tichých vín u nás v loňském roce klesla o 8,4 %, ukázala data společnosti Consumer Panel GfK, jež v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tato skutečnost koresponduje s celoevropským i celosvětovým trendem.

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila sladidlo aspartam za potencionálně rakovinotvorné, nicméně pro objasnění jeho vlivu s ohledem na rakovinu u lidí jsou zapotřebí další vědecké výzkumy. Expertní výbor WHO zaměřující se na potravinářské přídatné látky (JECFA) současně rozhodl, že nedojde ke změně pravidel pro jeho bezpečnou spotřebu.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO), podle zdrojů agentury Reuters v červenci nejspíše označí jedno z nejvíce používaných umělých sladidel, aspartam, za „potencionálně rakovinotvornou“ látku.