Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Nejnovější průzkum společnosti KPMG ukazuje, že Čechům není dvojí kvalita potravin lhostejná. Jako problém ji označilo 77% z 1000 dotázaných! Zboží v zahraniční nakupuje nebo si nechává odtamtud dovézt zhruba každý sedmý člověk, přičemž skoro třetina lidí některé potraviny z důvodu horší jakosti ani nekupuje.

Evropská unie na základě nových výsledků studií ukončí v průběhu roku 2020 povolení používání hned tří insekticidů. Řadí se mezi ně i chlorpyrifos, který v Čechách patří k nejvíce rozšířeným látkám na hubení hmyzu. Zemědělci namítají, že náhražky jsou méně účinné a chemie tím pádem bude potřeba větší množství.

Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP) opatření v podobě povinných záloh na PET lahve prozatím nechystá. Spokojí se s tříděním v podobě žlutých kontejnerů. Ekologové však namítají, že do budoucna nečinností v tomto směru Česká republika jen stěží splní nároky kladené Bruselem.

Červnový průzkum veřejného mínění, jehož výsledky nyní zveřejnilo Sdružení českých spotřebitelů (dále jen SČS), jasně ukazuje, jak důležitá je pro naše občany kvalita. Celých 97 procent z nich si přeje, aby došlo ke zpřísnění parametrů kvality u prodávaných potravin a to i v případě, že by proto muselo dojít k omezení dovozu těch levných (pozn. s tímto tvrzením souhlasí 91 procent dotázaných).

Studie, kterou otiskl uznávaný vědecký časopis JAMA Internal Medicine, ukázala, že rostlinná strava je neobvykle účinnou prevencí vzniku závažného chronického onemocnění – cukrovky. Změnou jídelníčku lze riziko onemocnění diabetem II. typu snížit až o 53 procent.

Dodržování pitného režimu, obzvláště pak v horkém letním období, by mělo stát vysoko v žebříčku denních aktivit. Pití z plastové lahve, která nějakou tu chvíli ležela na slunci, ovšem není dobrý nápad. Odborníci varují, že k čím většímu zahřátí plastových obalů na jídlo nebo pití dojde, tím větší množství toxinu se z nich do daného pokrmu, nápoje uvolní.

Evropská komise provedla vlastní šetření, ve kterém se zabývala tzv. dvojí kvalitou potravin. Do testování bylo zahrnuto 128 potravinářských výrobků prodávaných v 19 zemích Evropské unie. Hodnoty se porovnávaly celkem na 1380 vzorcích.

Podle velkého mezinárodního průzkumu stravovacích návyků programu FOOD se naše stravování za posledních deset let v mnohém změnilo. Lidé častěji obědvají, méně se přejídají a zajímají se o zdravější alternativy.

Češi v loňském roce jedli o 4,5 procenta více masa bez ryb, celkem na hlavu obyvatele připadlo 79,3 procenta. Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zveřejnil na svých webových stránkách odhad o jídelníčku v českých domácnostech.