Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila sladidlo aspartam za potencionálně rakovinotvorné, nicméně pro objasnění jeho vlivu s ohledem na rakovinu u lidí jsou zapotřebí další vědecké výzkumy. Expertní výbor WHO zaměřující se na potravinářské přídatné látky (JECFA) současně rozhodl, že nedojde ke změně pravidel pro jeho bezpečnou spotřebu.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO), podle zdrojů agentury Reuters v červenci nejspíše označí jedno z nejvíce používaných umělých sladidel, aspartam, za „potencionálně rakovinotvornou“ látku.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabýval zdravotními riziky plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách a došel k závěru, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům vyvolává zdravotní obavy.

Údaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.

Internetové možnosti ovlivňují chování zákazníků i v kamenných obchodech. Téměř 65 % z nich si už v průběhu jejich návštěvy vyhledává nižší cenu na mobilním telefonu, odhalil průzkum.

Průzkum agentury Stem/Mark, největšího distributora akčních a slevových letáků v České republice, pro Českou distribuční odhalil, že tištěnou formu letáku občas prolistuje 72 % české populace a pro 30 % Čechů představuje pravidelný zdroj informací o nabídce prodejců.

Průzkumu postojů k potravinovému odpadu Centra pro výzkum veřejného mínění se v období od 14. července do 4. září letošního roku zúčastnilo 821 respondentů. Více jak čtyři pětiny dotázaných uvedlo, že se starají o to, aby při přípravě pokrmu využili ze surovin maximum.

V roce 2021 použili zemědělci o 2,76 % méně pesticidů na ochranu rostlin ve srovnání s rokem předchozím. Potvrdili tak dlouhodobý trend v tuzemském zemědělství.

Velký srovnávací průzkum, jež iniciovala Evropská unie, se uskutečnil v celkem 11 evropských zemích. Výsledky ukazují, že Češi si v restauracích vybírají tučnější jídla mnohem častěji než lidé v ostatních evropských zemích.