Aktivní filtr témat
Všechny aktuality

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) svou pozornost zaměří na trh s nealkoholickými nápoji. Výstupy ze své činnosti očekává cca za rok.

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Z plastových lahví na pití pro děti, jež lze používat opakovaně, se uvolňují nebezpečné chemické látky, zejména pokud je umyjete v myčce. To ukázal výzkum, který měl za úkol odhalit, které látky se do tekutiny dostávají. Ve více než polovině testovaných lahví šlo o škodlivé změkčovadlo di-isobutylftalát (DiBP).

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Spotřeba tichých vín u nás v loňském roce klesla o 8,4 %, ukázala data společnosti Consumer Panel GfK, jež v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tato skutečnost koresponduje s celoevropským i celosvětovým trendem.

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO) označila sladidlo aspartam za potencionálně rakovinotvorné, nicméně pro objasnění jeho vlivu s ohledem na rakovinu u lidí jsou zapotřebí další vědecké výzkumy. Expertní výbor WHO zaměřující se na potravinářské přídatné látky (JECFA) současně rozhodl, že nedojde ke změně pravidel pro jeho bezpečnou spotřebu.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), působící při Světové zdravotnické organizaci (WHO), podle zdrojů agentury Reuters v červenci nejspíše označí jedno z nejvíce používaných umělých sladidel, aspartam, za „potencionálně rakovinotvornou“ látku.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabýval zdravotními riziky plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách a došel k závěru, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům vyvolává zdravotní obavy.

Údaje International Wine & Spirits Report (IWSR) ukazují, že po celém světě roste obliba dealkoholizovaných vín. Česká republika se s ohledem na jejich spotřebu drží v první dvacítce. V roce 2021 se u nás vypilo přes 1 milion lahví šumivého vína bez alkoholu, v kategorii tichých (pozn. nešumivých) dealkoholizovaných vín je spotřeba zanedbatelná.