Nezávislý informační portál o bezpečnosti a kvalitě potravin
Novinka - iQSL nyní i jako aplikace zdarma do Vašeho telefonu Stáhnout na Google Play Stáhnout na AppStore

Aktivní filtr témat

Všechny aktuality

Letáky přitahují čím dál více pozornosti

Průzkum agentury Stem/Mark, největšího distributora akčních a slevových letáků v České republice, pro Českou distribuční odhalil, že tištěnou formu letáku občas prolistuje 72 % české populace a pro 30 % Čechů představuje pravidelný zdroj informací o nabídce prodejců.

Potravinový odpad očima spotřebitelů

Průzkumu postojů k potravinovému odpadu Centra pro výzkum veřejného mínění se v období od 14. července do 4. září letošního roku zúčastnilo 821 respondentů. Více jak čtyři pětiny dotázaných uvedlo, že se starají o to, aby při přípravě pokrmu využili ze surovin maximum.

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin v České republice i nadále klesá

V roce 2021 použili zemědělci o 2,76 % méně pesticidů na ochranu rostlin ve srovnání s rokem předchozím. Potvrdili tak dlouhodobý trend v tuzemském zemědělství.

Češi se stravují nejhůře v rámci celé EU, ukázal průzkum

Velký srovnávací průzkum, jež iniciovala Evropská unie, se uskutečnil v celkem 11 evropských zemích. Výsledky ukazují, že Češi si v restauracích vybírají tučnější jídla mnohem častěji než lidé v ostatních evropských zemích.

Omezení chovů drůbeže v Čechách

Nízké výkupní ceny vajec i kuřat neodpovídají vynaloženým vstupním nákladům a pro řadu zemědělců se tak byznys stává ztrátovým. Z tohoto důvodu letos téměř 52 % podniků plánuje chovy drůbeže omezit a 6 % se chystá skončit úplně. Tak hovoří výsledky průzkumu Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie.

Většina Čechů by uvítala zálohování PET lahví a plechovek

Z průzkumu agentury Ipsos vyplývá, jehož se zúčastnilo více než tisíc respondentů, že pro zálohování plechovek a plastových lahví by hlasovali čtyři z pěti Čechů.

Fakta z celoevropského šetření pravosti bylinek a koření

Z hlediska zúčastněných zemí a počtu analýz se jedná o doposud největší průzkum. Jeho hlavním cílem bylo zjistit pravost kuchyňských bylin a koření, konkrétně u pepře, kmínu, kurkumy, šafránu, chilli papriky a oregana. Z šestice testovaných druhů dopadlo nejhůře oregano, kde jako podezřelých z falšování vyhodnotila laboratoř 48 % vzorků.

Oxid titaničitý nově nelze používat jako potravinářské aditivum

Evropská komise zakázala užití oxidu titaničitého (E171) jako přídatné látky v potravinách.

Tržby restaurací ve vánočním čase oproti roku 2019 klesly

V období od 24. do 31. prosince 2021 klesly tržby restaurací v porovnání s „předkrizovým“ rokem 2019 v průměru o 9 %, ukázala analýza společnosti Storyous (pozn. dodavatel technologií a pokladních systémů). Návštěvnost se snížila cca o 26 %.

Jak si stojí kvalita versus cena při nákupu potravin

Přestože hlavní kritériem při nákupu potravin zůstává kvalita, nejvyšší procentuální nárůst zaznamenal zájem o cenu. Alespoň tak hovoří výsledky průzkumu poradenské společnosti KPMG, který se konal v listopadu loňského roku a účastnilo se ho 1000 respondentů.

Novinky zdarma

Zdarma newsletter s novinkami každý týden do Vašeho emailu

Obaly a značení Etiketomat Biofinder