Články v sekci Kvalita

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně v rámci své výzkumné činnosti přidali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás. Následně zjistili, že mají masné výrobky lepší výživové hodnoty. Prášek totiž obsahuje 60 % bílkovin v sušině, kdežto v čerstvém mase, jehož přirozenou součástí je i voda, se množství bílkovin pohybuje okolo 20 %.

Poptávka po alternativním stravování je u nás na vzestupu a tuto skutečnost nenechali bez povšimnutí provozovatelé restaurací. Dle výsledků průzkumu Barometr FOOD, jež mapuje stravovací návyky Čechů, až 94 % restaurací uvedlo, že do svého jídelního lístku zařazují zeleninové či bezmasé varianty pokrmů. Více jak polovina (57,1 %) má v nabídce také 1-2 bezlepková jídla.

V loňském roce se díky suchu a neúrodě vyšplhaly ceny olivového oleje na rekordní úroveň. Ve Španělsku, které je jeho největším producentem, se ceny od roku 2020 zvýšily až o 225 %. Tamní výrobci však přináší pozitivní zprávy – letos očekávají dobrou úrodu a pokles cen.

Újmy, které zapříčinil mráz na letošní úrodě vinařů v Čechách, se budou šplhat do stovek milionů korun. Podle prezidenta Svazu vinařů Martina Chlada v Česku promrzlo 40 % vinohradů.

Spotřebitelé stále častěji vyhledávají možnost online nákupů. Potvrzuje to skutečnost, že e-shopu Rohlík.cz loni meziročně vzrostly tržby o 25 % a ziskovým se stal už ve 3 oblastech – vyjma České republiky i v Maďarsku a v Mnichově v Německu. Objednávky si pochvaluje také konkurenční Košík.cz. Mezi další oblíbené internetové obchody s potravinami se řadí např. Tesco a nově Billa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) - především v restauracích a rychlých občerstveních – prověřuje, zda nedochází ke klamání spotřebitele ohledně skutečného složení nabízených pokrmů, příp. nápojů. Loni zkontrolovala celkem 194 provozoven společného stravování, přičemž nepravdivé a zavádějící informace zjistila ve 49 z nich.

U spotřebitelů se opětovně zvýšil zájem o regionální potraviny. Analýza prodeje ukázala, že částečně opadly obavy z dražších lokálních produktů, které způsobila vysoká inflace. Někteří drobní výrobci však přiznávají, že mají problém dostat své produkty do velkých řetězců.

Počet nevyhovujících vzorků burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v porovnání s předchozími třemi lety v prodejní sezóně 2023 mírně vzrostl, odhalily výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Evropská unie (EU) se dohodla na přísnějších pravidlech při označování medu, marmelád a džusů. Podnětem se stalo zjištění, že bezmála polovina medů dovážených do EU je nejasného původu či nevalné kvality vzhledem k přidanému cukru. Nově proto na obalech budou muset být uvedeny konkrétní informace o zemi původu a podílu směsí ve výsledném produktu. Právní předpis začne platit, jakmile jej schválí Evropský parlament a jednotlivé členské státy.