Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Školní jídelny v Praze vyhodí 31 % hmotnosti uvařených pokrmů. Mezi důvody jsou mj. neodhlášené obědy či skutečnost, že jen málo dětí konzumuje polévky. Tato data přináší průzkum uskutečněný organizacemi Zachraň jídlo a INESAN ve 4 jídelnách napříč metropolí. Výzkum spadá pod projekt Prague Food Waste zabývající se plýtváním jídla.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová na konferenci Potravinářské komory ČR sdělila, že ve více než 60 % školních jídelen dochází k výraznému přesolování pokrmů.

Hlavní myšlenkou Projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol je zlepšení stravovacích návyků dětí. Zájem o zpestření jídelníčku svých žáků projevila celá řada základních škol. Navíc se počet přihlášených každoročně zvyšuje o několik desítek.

Celkem 22 různých značek porcovaných ovocných čajů s příchutí lesních plodů otestovala spotřebitelská organizace dTest na přítomnost cizorodých látek. Deset z nich v hodnocení zcela propadlo.

Před časem jsme Vás informovali o společném jednání Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy s Ministerstvem zdravotnictví ohledně změn v takzvané pamlskové vyhlášce. V současné době míří upravený návrh do vnějšího připomínkového řízení a zmírněná forma vyhlášky by tak mohla vstoupit v platnost na začátku nového školního roku.

Česká školní inspekce v loňském roce zjišťovala kvalitu a možnost výběru při stravování ve školních jídelnách. Výsledkem je konstatování, že kvalita jde kupředu, nicméně výběr pokulhává.

Europoslanci podpořili finanční posílení programu, díky němuž školáci dostávají dotované čerstvé ovoce, mléko a mléčné výrobky.

Láhve dětského sektu rodiče nakupují při slavnostních příležitostech i malým dětem. Jak zjistil test MF DNES, láhve obsahují zejména nevhodné konzervanty, barviva a podíl ovocné složky je minimální. Podrobeno testu bylo celkem dvanáct vzorků.