Aktivní filtr témat
Články v sekci Kvalita

Pracovníci Státní veterinární správy při kontrole tržnice v Holešovicích zjistili, že jeden z prodejců klame spotřebitele.

Zájem o alternativní potraviny mezi tuzemskými spotřebiteli stále roste. Při volbě hrají roli zejména cena a chuť.

V roce 2022 se v České republice zvýšil prodej všech klíčových produktů nesoucí etickou certifikaci Fairtrade. Ta značí, že pěstitelé za ně dostali odpovídající odměnu a vznikly bez využívání dětské práce a ničení životního prostředí. Nejlépe si opětovně vedlo kakao, lehký nárůst zaznamenala také káva.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) těší prohlubující se kooperace obchodních řetězců a tuzemských pěstitelů ovoce a zeleniny. Stejně vítaná je také tradice ministerstva zemědělství, které oceňuje obchody, jež prodávají významná množství české produkce. V minulém týdnu ocenil ministr největší prodejce jablek, brambor a cibule.

Tuzemští vinaři slaví další úspěch. Z mezinárodní soutěže Texas International Wine Competition, kde se sešla konkurence 1000 vzorků ze 13 zemí světa, si přivezli 14 velkých zlatých a 60 zlatých medailí. Zaujala především bílá vína a sekt.

Zajišťovatelem certifikace, která spotřebitelům mj. dává záruku vysoké kvality, konzumních brambor a jejich produktů v režimu kvality Q CZ je Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Loni (pozn. ve druhém roce čtyřletého certifikačního cyklu) jich ÚKZÚZ vydal 29.

Loni si moravští a čeští vinaři přivezli ze zahraničních mezinárodních soutěží rekordních 1292 medailí! Mj. se jim podařilo získat i několik nejvyšších ocenění ve formě titulu šampiona, tedy nejlepšího vína soutěže.

Otazníků ohledně kvality polských potravin se objevuje stále více. Aktuálně se řeší kauza přimíchávání technického oleje do krmiv drůbeže. Čeští drůbežáři se od podobných praktik distancují. Navíc jsou pod pravidelným dohledem Státní veterinární správy (SVS) a dalších dozorových orgánů. Stojí si za špičkovou kvalitou a bezpečností tuzemského drůbežího masa a vajec.

Čeští spotřebitelé stále častěji vyhledávají rostlinné alternativy mléka a masa. Na tuto skutečnost se rozhodli prodejci reagovat rozšířením nabídky daného sortimentu.

Přestože hlavní kritériem při nákupu potravin zůstává kvalita, nejvyšší procentuální nárůst zaznamenal zájem o cenu. Alespoň tak hovoří výsledky průzkumu poradenské společnosti KPMG, který se konal v listopadu loňského roku a účastnilo se ho 1000 respondentů.